Harmadára csökkentette veszteségét Magyarországon az Erste Bank az első negyedévben, azonban a csökkenő hitelportfólió, a növekvő refinanszírozási költségek és a bankadó így is tetemes mínuszt okozott. A pénzintézet csoportszintű eredménye a felére csökkent 2012 hasonló időszakához képest.

A tavalyi 1,3 milliárd euróról 1,2 milliárdra csökkent az Erste Bank első negyedéves nettó kamatbevétele, ugyanakkor a hitelekre képzett céltartalék is csökkent 580,6 millió euróról 402,2 millióra. Az egyéb eredmények okozták az igazán komoly fejfájást, hiszen a tavalyi 152 millió eurós nyereség után 131,8 milliós veszteséget mutatott ki a bank ezen a soron. A fentieknek köszönhetően az adózás előtti profit 487,1 millió euróról 301,4 millióra esett vissza, míg a tulajdonosokra jutó eredmény 176,2 millió euróra csökkent. A portfólió minősége kissé javult, 9,4 százalékról 9,2 százalékra csökkent a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya.

A magyarországi Ersténél 81,7 millió euróról 70 millióra csökkent a nettó kamatbevétel, a közel 15 százalékos visszaesés a magasabb refinanszírozási költségeknek, a csökkenő hitelportfóliónak és a kamatok esésének tudható be − olvasható a bank jelentésében. A magyar céltartalékolás kevesebb mint a felére esett a banknál a tavalyihoz képest, igaz, akkor a végtörlesztés egyszeri hatásként rontotta a képet.

Az Erste Bank közlése szerint a magyar bankadó és pénzügyi tranzakciós adó összességében 19,3 millió eurós veszteséget jelentett a cégnek, így a nettó eredmény a tavalyi 81,8 millió eurós veszteség után 27,5 millió eurós, azaz mintegy 8,2 milliárd forintos mínuszt mutatott.