Az OTP-csoport idei első negyedéves, bankadót is tartalmazó számviteli eredménye 11,2 milliárd forint lett, ami 12 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól és 57 százalékkal múlja alul az előző negyedévit. Ugyanakkor jobb lett a bank által összeállított elemzői konszenzusnál, amely a konszolidált számviteli adózott eredmény terén 29 százalékos visszaesést, 9,1 milliárd forintos negyedéves nettó profitot várt. A Napi Gazdaság által begyűjtött profitvárakozások 7−14 milliárd forint közötti sávban szóródtak.

A számviteli profit negyedéves visszaesését elsősorban a bankadó elszámolása okozta, mivel az OTP a teljes éves 29 milliárd forintos összeget az első negyedévben könyveli el. Az adózott eredményen belül 45 százalékra nőtt a külföldi leánybankok részesedése az egy évvel korábbi 42 százalékról. A megtermelt első negyedéves 18,5 milliárd forintos külföldi profit döntően a bolgár (9 milliárd forint), az orosz (7,7 milliárd forint) és ukrán (1,6 milliárd forint) leánybankokhoz köthető.

Kép: Napi Gazdaság, Völgyi Attila

Az orosz és a horvát leánybankot leszámítva minden csoporttagnál számottevően csökkent a kockázati költség az előző negyedévhez képest, miközben a problémás portfólió céltartalékkal való fedezettsége a bázishoz képest 2,8 százalékponttal, 80,3 százalékra javult. A forint árfolyamváltozása miatt viszont a konszolidált effektív adókulcs 15 százalékról 30 százalékra emelkedett éves alapon, nagyrészt a magyar adóterhelés növekedése miatt.
A csökkenő magyarországi kamatjövedelmet az orosz kamatbevétel bővülése ellensúlyozta. A konszolidált bevételek stabilitásában továbbra is döntő szerepe van az orosz és az ukrán bevételek emelkedésének (éves alapon rendre 25, illetve 19 százalékos bővülés), ami elsősorban a fogyasztási hitelezés felfutásának köszönhető. Ráadásul az orosz és ukrán növekedés ellensúlyozta a magyarországi bevételek 9 százalékos visszaesését.
A hitelportfólió romlása folytatódott a 90 napon túl késedelmes hitelek esetében, ráadásul a tavalyi második félévi tendenciával szemben ezúttal gyorsult a romlás üteme (19,1 százalékról 19,9 százalékra). A romlás fő oka a forint első negyedéves gyengülése, ami negatívan hatott a devizahitelekre. Jelentősebb portfólióromlás az orosz fogyasztási hiteleknél, a magyar deviza-jelzáloghiteleknél és a román portfóliónál történt a negyedévben, eközben a bolgár és az ukrán, illetve a kisebb külföldi leánybankok portfóliói csak enyhén romlottak.

Kép: Napi grafikonok

A nettó kamatmarzs csoportszinten lényegében változatlan volt a tavalyi első negyedévhez képest (6,52 százalék), viszont Magyarországon a jegybanki kamatcsökkentések miatt érezhető visszaesés történt: 4,34 százalékra süllyedt a tavalyi első negyedéves 4,75 százalékról.

Az OTP-csoport eredménye (milliárd forint)
2013. I. n.-év2012. IV. n.-év2012. I. n.-év
Konszolidált adózott eredmény11,2326,1512,8
Korrekciós tétel−29,5−0,9−30,9
Konszolidált korrigált adózott eredmény40,7426,2443,76
Adózás előtti eredmény57,939,457,9
Működési eredmény112,5109,64112,54
Nettó kamatbevétel165,89165,98164,1
Nettó díj és jutalék35,840,5534,1
Egyéb bevételek11,178,311,1
Működési költségek−100,36−105,2−96,7
Kockázati költségek−55−70,3−58,74
Forrás: Forrás: OTP

A hazai piac egyelőre nem javul: mind a kamateredmény, mind a nettó jutalékok csökkentek: a kamat negyedéves alapon 6 százalékkal, illetve éves alapon 11 százalékkal, a jutalék 10 százalékkal, illetve 4 százalékkal. A kamateredmény visszaesését a hitelállományok folytatódó csökkenése, az alacsonyabb kamatkörnyezet és az árfolyamgát negatív hatása okozta (az árfolyamgát teljes éves terhét − ami nagyjából 2,2 milliárd forint − az első negyedévben számolták el). Ami az idei évet illeti, a működés terén folytatódhatnak a tavaly megindult kedvező folyamatok, elsősorban a kockázati költségek apadása pozitív az eredményességre nézve. Nagy kérdés viszont a hitelportfólió romlásának dinamikája, egyelőre az első negyedéves megugrásból még nem lehet következtetni az egész éves tendenciára. Jó hír, hogy folytatódni látszik a külföldi, elsősorban az orosz és az ukrán leányok növekvő eredmény-hozzájárulása, és ha a kedvező tendenciák fennmaradnak és jövőre a hazai piac is magára talál, akkor érezhetően javulhatnak a bank profitkilátásai. A lapunknak nyilatkozó elemzők a tavalyi 123 milliárd forintos nettó eredmény után idén 145 milliárd forintot várnak.

Az MKB és a CIB a célpont?

Az OTP tőkehelyzete (6 milliárd euró felett van a likviditási tartalék) két hazai pénzintézet megvételét teszi lehetővé. Piaci értesülés szerint a bank a CIB-et és az MKB-t nézte ki akvizíciós célpontnak. A felvásárláshoz a GVH engedélye is szükséges. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a CIB lakossági üzletágát piaci súlya miatt nem engedik beolvasztani. A bank külföldi terjeszkedése is napirenden van, elsősorban valamelyik kisebb, déli leánybank pozícióját erősíthetik.