Várhatóan mintegy 4 milliárd forintot kell leírniuk az E-Star hitelezőinek a csődegyezség keretében − tette közzé a cég hétfőn. A társaság csaknem ötvenoldalas dokumentumban arról győzködi a befektetőket, hogy ennek ellenére fogadják el a társaság reorganizációs tervét.

Az E-Star érvei szerint ha a csődegyezségi megállapodást elfogadják, egy olyan újjászervezett társaság jön létre, amely életképes lesz a jövőben. A terveik szerint ugyanis a csődegyezség elfogadása után egy holdingszerű cégcsoport alakul ki, vezető cégének pedig folyamatos bevételei lesznek, így képes lesz teljesíteni a csődegyezségben megígért hitel-visszafizetéseket − bár jelentős tartozásai vannak. A 15 éves reorganizációs program végére azonban a cég saját tőkéje ismét pozitív lehet − teszik hozzá. A kifizetésekre szánt 15 éves időszak rendkívül hosszúnak tűnhet − hívja fel a figyelmet az E-Star −, azonban nem akartak olyan fizetési ígéreteket felvállalni, ami nem teljesíthető − teszik hozzá magyarázatként.

Kép: Napi grafikonok

Az E-Star a csődegyezség fejében azt is felajánlja, hogy a hitelezők által kért feltételeknek megfelelően biztosítja a csődmegállapodás teljesítésének ellenőrzését a törvényi feltételek mellett. A kötvényeseknek pedig azt ajánlják, hogy a le nem járt kötvényeket közös megegyezéssel tegyék lejárttá, ez képezné a pénzkövetelés alapját. Az E-Star azt is leszögezi, hogy a következő 15 évben képződött források ugyan felhasználhatók lennének ismételt, várhatóan jó cashflow-megtérüléssel rendelkező beruházásokra, azonban százszázalékos prioritást élvez a tervek szintjén a fennálló és a csődegyezség keretében átütemezett tartozások rendezése. A gazdasági környezetben azonban nem vár pozitív elmozdulást a következő években a cég, annak ellenére sem, hogy az önkormányzatok várhatóan mentesülnek adósságterheik jelentős részétől. Mivel azonban várhatóan bevételeik is csökkennek, nem valószínű, hogy fizetőképességük jelentős mértékben pozitívan változna.

Az üzleti terv ráadásul azzal is számol, hogy a meglévő projektek a szerződéses időszak leteltével megszűnnek Magyarországon, mind az E-Star Alternatív Nyrt., mind az E-Star Esco Kft. esetében, így végül egy jóval karcsúbb cég folytathatja tevékenységét.