Brutális, 5,4 milliárd forintos mérleg szerinti veszteségről számolt be tavalyi éves jelentésében a Phylaxia 1912. Ez részvényenként 94 forintos mínuszt jelent, azaz − tekintve, hogy egy éve ugyanúgy 33 forinton jegyezték a társaság részvényét, mint tegnap − úgy tűnik, a tőzsde még nem árazta be a veszteséget . A cég saját tőkéje a leányvállalatok értékesítése, a goodwill-leírások és a gigászi veszteség következtében 6,7 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra olvadt. A holding árbevétele 75 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, immár a 900 millió forintot sem éri el.

A leányvállalatok közül a nulla közeli profitot termelő Euro-Generál teljesített a legjobban. A Révay 10 irodaház 80 milliós árbevétel mellett 60 milliós veszteséget termelt, a Műsor-Hang pedig 51 milliós mínusszal rontotta a konszolidált eredményt. Az anyavállalat eredményét az egymilliárd körüli pénzügyi veszteség mellett a brutális goodwill-leírások 5 milliárdos bukás közelébe szorították. (A tavaly még 1,5 forinton nyilvántartott leányvállalati goodwillek értéke jelenleg mínusz 760 millió forint, tehát inkább badwillről beszélhetünk.)

A kötelezettségállomány viszont alig csökkent, az eladósodottság a száz százalékot közelíti. Ennél is aggasztóbb, hogy a vállalat tavalyi cash flow-ja mínusz 458 millió forint volt. Ha a folyamatok változatlanságát feltételezzük, az évfordulókor 143 milliós bankbetét- és készpénzállomány alig pár hónapra elegendő.

Hogy miként képes akár az évet túlélni a cég, arról a beszámolóban konkrétumokat nem, csak üres közhelyeket említ a vezetés: megerősítik a pozíciókat, takarékosan gazdálkodnak, hálózatfejlesztést indítanak. Az 5 milliárdos tavalyi veszteség okairól sem esik egyetlen szó sem, ellenben a magyar gazdaság helyzetét jó pár oldalon keresztül tárgyalják − azaz a transzparencián még igen sok javítanivalója van a cégnek.