Továbbra is rengeteg minden szól a dollár ellen, így addig, amíg az amerikai jegybank (Fed) kamatpolitikájában nem áll be változás, nem lehet számítani fordulatra a keresztárfolyamban − véli Karsai Péter, a Commerzbank elemzője, aki szerint azért az 1,50-es szint kemény ellenállás lehet, és ezt elérve elképzelhető egy kisebb dollárerősödés. Ugyanakkor, amennyiben az Európai Központi Bank (ECB) elnöke csütörtökön egyértelmű kijelentést tesz arra, hogy a közeljövőben valóban újabb kamatemelés lesz, az könnyen át is segítheti a keresztárfolyamot a keménynek hit ellenálláson. (Szerdán lapzártánkig 1,49385 volt a napközbeni csúcsárfolyam.) Karsai szerint ebben az esetben a 2009. november végi 1,5145-ös ellenállás lehet a következő komolyabb ellenállási szint. Ezután a 2008. júliusi 1,60-as szint következhet, de ez azért jelenleg fényévekre van a mostani árfolyamtól.

Az 1,50 -es keresztárfolyam elérését biztosra veszi Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője is, aki szintén az ECB kommentárjától függ, hogy mi lesz az euró/dollárral. Bár a csütörtöki ülésen − a piaci várakozásoknak megfelelően − valószínűleg nem lesz kamatemelés, az elemzők által júliusra várt kamatdöntést előrehozhatják, ami után szinte biztosan kilő az árfolyam.
A hét másik fontos eseménye a dollár szempontjából a pénteken megjelenő amerikai munkaerő-piaci jelentés lesz. Az ennek előzeteséül szolgáló szerdai adat rosszabb lett a vártnál, ez okozta egyebek mellett az euró újabb erősödését. Így annak ellenére, hogy az USA legnagyobb kereskedelmi partnereinek fizetőeszközeiből képzett valutakosárral szemben a dollárindex mintegy hároméves mélypontra esett, további gyengülés is jöhet.

A dollár ellen szól a sok bizonytalanság is, például az, hogy óriási a költségvetési hiány, és ennek lefaragásához egyelőre bizonytalan a politikai támogatás. Ráadásul a deficit visszaszorítása csökkentheti a gazdaság teljesítményét, ami szintén nem tesz jót a dollárnak.

Érdekes, hogy a külföldi elemzők nagyon le vannak maradva előrejelzéseikkel, hiszen mostanra 1,41-es árfolyamot vártak a Reuters konszenzusa szerint. Ráadásul a következő negyedévekben inkább a dollár erősödését prognosztizálják, pár hónapon belül ugyanis 1,40 körüli, még fél év múlva már csak 1,39-es keresztárfolyamot tartanak valószínűnek. 1,50-es keresztárfolyamot pedig egyik elemzőház sem jósol, így a piac, úgy tűnik, ismét alaposan rácáfolt a szakértőkre.