Fel kell készülnünk arra az esetre is, ha összeomlana a valutaunió, bár erre én nem számítok − fogalmazott egy lapinterjúban Thomas Jordan, a svájci jegybank (SNB) elnöke a Reuters beszámolója szerint. Jordan elmondta, a svájci kormány által létrehozott, az eurózóna felbomlásának lehetséges forgatókönyveit vizsgáló bizottság azokat az eszközöket térképezi fel, amelyek alkalmazásával a menedék eszköznek számító frank elszállása megakadályozható volna. Az egyik ilyen eszköz a tőkemozgások ellenőrzése lehet, vagyis olyan lépések megtétele, amelyek közvetlenül befolyásolják a Svájcba irányuló tőke áramlását − fogalmazott a jegybankelnök. Jordan a múlt hónapban cáfolta, hogy a külföldi betétekre negatív kamatot alkalmaznának, hogy így fékezzék a beáramlást.

A jegybank a legnehezebb körülmények között is a leghatározottabban
Kép: fenntartja az 1,20-as ár­folyamlimitet

Az SNB elnöke a tavaly szeptemberben az euróval szemben bevezetett 1,20-as árfolyamlimitről szólva hangsúlyozta, a jegybank a legnehezebb körülmények között is a leghatározottabban fenntartja, illetve ki fogja kényszeríteni ezt a szintet. A jegybank az eurózóna válságának elmúlt hetekben történt fokozódásával párhuzamosan jelentős frankerősödési nyomást érzékelt, ám Jordan arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az SNB-nek mennyit kellett költenie devizapiaci intervencióra.

A magyar frankhitelesek és a nagy svájci exportőrök számára rossz hír, hogy Jordan szavai szerint nem várható az 1,20-as limit emelése, vagyis a frank további "hivatalos" gyengítése. Szerinte ugyan a helyzet igen nehéz sok svájci vállalat számára, ám az árfolyamminimum emelése egy rosszabbodó válsághelyzetben végzetes és kontraproduktív lehet.