Tavaly a vállalkozások alig tizede szerzett bevételt exportértékesítésből: összesen 293 ezer társaság produkált belföldi értékesítésből bevételt, 62 800 milliárd forintot, exportból viszont mindössze 26,9 ezer cég jutott 14 800 milliárd forinthoz. Vagyis amikor a gyenge forint kedvező hatásai kerülnek szóba, ez a vállalkozások tizedének előnyéről szól − és a cégek által produkált értékesítési bevétel ötödéről.

A belföldi értékesítés esetében 214 millió forintot tett ki az átlagos bevétel, az exportnál pedig ennél jóval nagyobbat, 550 milliót. Ez persze nem azt jelenti, hogy kétszer jobb üzlet exportra termelni, hanem azt, hogy a nemzetközi vizekre csak bizonyos méret, jövedelmezőség és piac felett érdemes evezni. Ez nem is csoda. A vállalkozásoknak ugyanis már induláskor is magas küszöböt kell átlépniük − a kalandvágyóknak eleve olyan piaccal kell rendelkezniük, amelyet már kinőttek, emellett terjeszkedni képes és hajlandó társaságnak kell lenniük.

A megfelelő exportpiac felmérése után a kiszemelt ország vagy országok szabályaival, törvényi, adózási rendelkezéseivel is meg kell ismerkedni. Ebben leginkább a bilaterális kamarák nyújthatnak segítséget, a legkönnyebb ebből a szempontból talán a németországi piac megismerése, a Német−Magyar Kereskedelmi Kamara több szolgáltatást is nyújt a Németországba vágyó magyar vállalkozásoknak. Jóval nehezebb hasonlót találni, ha egy cég Szlovákiába, Romániába vagy Ausztriába menne. Szlovák−magyar kamara ugyan működik, de internetes aktivitása szinte nulla, a román−magyar kamara oldala pedig magyarul nem érhető el − munkatársunknak legalábbis ez nem sikerült. A szomszédos országokról leginkább a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a megyei kamarák alegységeinél lehet információhoz jutni.

Emellett nem árt saját gárdát is kialakítani a leendő piacon − erre nyilván nincs szükség akkor, ha az adott államban telephelyet sem kell alapítani, mert például olyan netes szolgáltatást nyújt a cég, amely ezt nem teszi indokolttá. De ha termelésről, boltnyitásról van szó, sem a pénzügyeket, sem az egyéb cégügyintézéssel kapcsolatos feladatokat nem éri meg kispórolni.