Felszámolója, a Kerszi Zrt. meghirdette az év eleje óta felszámolási eljárás alatt lévő, a finn Savcor cégcsoporthoz tartozó Savcor Komárom Réteggyártó Kft. (SKR) vagyonelemeit − tudta meg a Napi Gazdaság Gazda-Pusztai Sándor felszámolóbiztostól. Értékesíteni kívánják a komáromi ipari park 33 ezer négyzetméteres területén lévő, 2005−2006-ban épült, közel hatezer négyzetméteres üzemcsarnokot és a háromszintes kiszolgáló épületet, nettó 1,8 milliárd forintos irányáron. A vasbeton vázas, kívülről fém hullámlemezzel burkolt, daruzható, igényesen kialakított létesítmény több szekcióra osztottan is működtethető. A fűtést gázkazán biztosítja, az egész épület légkondicionált. A gyártósorok, irodai eszközök és járművek megvásárlására további 80 millió forintért lehet pályázni. Az ajánlattételi határidő augusztus 29-én jár le. A felszámolóbiztos közölte, hogy bár az üzem már nem működik, a vagyonelemeket elsősorban egyben kívánják eladni.

A világ elektronikai cikkeket gyártó vezető cégeit, köztük a Nokiát kiszolgáló finn Savcor Face Group Oy magyarországi leányvállalata, a SKR 2002-ben, egy bérelt üzemcsarnokban kezdett termelni. Az üzemben elektromágneses árnyékoló fémbevonatokat, áramköröket, antennákat és mobiltelefonokhoz matricákat gyártottak. A társaság nettó árbevétele 2003-ban már elérte az 1,5 milliárd forintot. A világszerte több gyártóbázissal rendelkező cégcsoportnál nem sokkal később az a döntés született, hogy másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházással egy nyolcezer négyzetméteres gyártóbázist építenek a komáromi ipari parkban.

A döntően hitelből megvalósított üzem 2006-ra készült el. A cég ekkor már mintegy száz dolgozót foglalkoztatott és a tervek szerint tovább bővítették volna a létszámot. A saját gyártóegység elkészülte után azonban hamar kiderült, a Savcor is egyre nehezebben birkózik meg a távol-keleti konkurenciával. Az anyacég sorra zárta be európai üzemeit. A termékeinek 75 százalékát közvetett módon a Nokiának értékesítő komáromi gyár nettó árbevétele 2007-ben 30 százalékkal csökkent az előző évhez képest, nem érte el az 550 millió forintot. A kegyelemdöfést a pénzügyi és gazdasági válság adta meg 2008-ban. Az év végén a beruházási hitelek átütemezéséről kezdett tárgyalásokat bankjával, miután kiderült, 418 millió forintos nettó árbevétel mellett 848 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárja az évet. Az ekkor már csak 65 dolgozót foglalkoztató társaság kötelezettségállománya meghaladta a 2,9 milliárd forintot.

Bár az anyacég tőkeemelést ígért, a 2009 első negyedévében esedékes törlesztőrészletet már csak késve tudták kifizetni a banknak. A második negyedévben viszont egyáltalán nem tudtak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek. A hitelek átütemezéséről folyó tárgyalások megszakadtak, a termelést leállították és az SKR a felszámolás sorsára jutott. Úgy tűnik, a hitelezők csak korlátozott mértékben juthatnak hozzá követeléseikhez.