A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2012. utolsó negyedévében jogerőssé vált nagyösszegű adótartozások listáját, amely 150 céget és magánszemélyt rangsorol. Összesítésünk szerint az összes adóhiány tovább nőtt a harmadik negyedévhez képest, ennek összege megközelíti a 24,3 milliárd forintot, míg a jogkövetkezmények (a bírság és késedelmi kamat) összege 19,3 milliárdra rúg. A közel hatvan magánszemély részesedése ebből rendre 2,6 és 2,4 milliárd forint. Az új lajstromban nem találtunk ismert személyeket, országos ismertségű cégeket.

A tavalyi utolsó negyedévben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 93 jelentős értékű adótartozást felhalmozó társaságot vett lajstromba. A közel száz társaság közül a legnagyobb tartozás nem érte el a 900 millió forintot, összességében pedig mintegy 24 milliárd forintot tett ki a megállapított adókülönbözet. E mellé majdnem ekkora mértékű bírságtételt is hozzá lehet számolni, vagyis összességében e körhöz 40 milliárd forint körüli tartozás köthető.

A

Visszatérve a cégekhez, az utóbbi években átalakult a nagy adótartozást felhalmozó társaságok tevékenységi köre. Pár éve e listákat − gyakran milliárdos tartozással − számítástechnikai, informatikai cégek vezették. Bár ma is vannak ilyenek a listán, számuk elenyésző. Több ingatlanos, építőipari társaság mellett a prímet pillanatnyilag a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszik. A több száz milliós vagy milliárdos összegű tartozás az esetek elenyésző részében köthető ahhoz, hogy a társaság bajba jutott, elveszítette a piacát vagy fizetésképtelenné vált − főleg mert normál ügymenet mellett ekkora adófizetési kötelezettsége csak a nagyobb vállalkozásoknak van, a listát pedig inkább az 500 ezer forintos kft.-k népesítik be. Nagyobb társaságok inkább adminisztrációs hiba miatt kerülnek ide − például mert egy perben vitatott áfatételt a hatóság véletlenül már lejárt tartozásként tüntet fel −, nem pedig az adó be nem fizetése miatt.

A csalásra alapított cégek kezdetben nagy értékű, könnyen mozgatható termékek eladásával operáltak − a számítógép-alkatrészeket gyorsan és könnyen lehetett mozgatni, így egyszerűen volt igazolható az áru mímelt adásvétele. Ma már sokkal inkább a nehezen beazonosítható termékek álkereskedelme a népszerű. Nehezen azonosítható az ömlesztett áru − ilyen például a sóder, a homok, az alma, a krumpli vagy a gabona.

A gabonacsalások a korábbihoz képest kevésbé jellemzőek, mert az már fordítottan adózik, s ez a tény nagyban megnehezíti, sok esetben ellehetetleníti a csalást. A fordított adózással ugyanis nem játszható ki, hogy a határon átnyúló eladás áfamentes, a belföldi pedig áfás, így az áfát el lehet csalni, ha belföldi ügyletet határon átnyúlóként mutatnak ki. Fordított adózásnál ugyanis a belföldi eladás sem áfával növelten történik. Mindazonáltal a tavaly év végi listán mementóként egy gabonás cég még szerepel 142 millió forint adóhiánnyal.

 

A Jelentős adóhiánnyal érintett adózók élmezőnye
(2012. december 31-i állapot)
HelyezésNévSzékhelyAdóhiány (millió Ft)Jogkövetkezmény (millió Ft)
1.Sunflower-Agro Kft. v.a.Budapest, Bokor u. 9−11.817,0754,0
2.Kun Autókereskedés Kft. v. a.Budapest, Építő u. 32.707,2679,1
3.Vár-Tec-Trade Építőipari és Kereskedelmi Kft. v.a.Budapest, Vízimolnár u. 9.662,4595,3
4.Sonnenlicht SP Kft. v.a.Budapest, Szugló u. 82.623,0509,6
5.HP-AGRÁR-COOP Kereskedelmi Kft.Újlengyel, Táncsics M. u. 1/a.554,1323,6
6.Calion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.Hatvan, Horváth Mihály u. 5.506,1355,0
7.B'OKER Kereskedelmi Kft. v.a.Cegléd, Közép út 11.466,8414,7
8.TrackBack Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.Budapest, Visi Imre u 12.465,0319,4
9.VERTEX-ANGEL TRADING Kereskedelmi Kft.Kecskemét, Kisfaludy út 5.459,0274,6
10.Android Comp Kft.Budapest, Vízimolnár u. 9.444,1257,5
Forrás: NAV