Itthon évente több száz gyermeket diagnosztizálnak olyan súlyos betegséggel, amivel hosszú kórházi tartózkodás és sok, testet-lelket megviselő kezelés jár együtt. A trauma szinte minden esetben lelki sérüléseket is okoz, a magyar egészségügyben viszont jelenleg nincs elég erőforrás ezek kezelésére, pedig a gyógyulási folyamatban a lelki rehabilitáció jelentőségét számos nemzetközi példa igazolja. A közel 20 éve alapított Mosoly Alapítvány célja a beteg és traumát átélt gyerekek lelki gyógyítása ingyenes terápiák, élményprogramok segítségével. A Mosoly-terápiákon az alapítvánnyal együtt dolgozó szakemberek a pszichológia, a mese- és a művészetterápia eszközeit ötvözik. Az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően mára ezek a módszerek beépültek a kórházak gyógyítási folyamatába.

A programokba igyekeznek bevonni a szülőket és a testvéreket is, hiszen az ő együttműködésük is fontos a tartós lelki gyógyuláshoz. Egy gyermek betegsége nagy lelki terhet ró az egész családra, nekik is szükségük van támaszra, ráadásul sokan a kórházból való hazatérés után is használják a terápián tanult technikákat. Tavaly mintegy 250 szülőt tudtak bevonni, ők a terápiákon kívül is rendszeresen konzultálnak a szakemberekkel − mondta Adorján Katalin, a Mosoly Alapítvány vezetője.

A foglalkozásokat Budapesten, Debrecenben és Pécsett 12 terapeuta tartja heti rendszerességgel kórházakban, illetve hosszú távú terápiás csoportokban. Munkájukat három szakmai konzulens segíti. A terapeuták minden egyes terápiáról szakmai jegyzőkönyvet küldenek, a program zárásakor pedig beszámolót írnak. Ezek a dokumentumok adják a további szakmai fejlesztések gerincét. Az önkéntesek segítségére főként a forrásteremtő és élményprogramokban hagyatkozik a Mosoly Alapítvány: 30 állandó önkéntesük van, de a tapasztalatok szerint egy-egy nagyobb projekt ennek a létszámnak a többszörösét is képes megmozgatni.

A Mosoly Alapítványnak nonprofit szervezetként komolyan meg kell küzdenie azért, hogy évről évre biztosítani tudják a programokat. A cél így az, hogy az alapítvány ugyanolyan hatékonysággal és szemlélettel működjön, mint bármelyik vállalkozás, mégpedig úgy, hogy közben megőrizze kultúráját, civil értékeit. Az alapítvány éves költségvetése mintegy 40 millió forint, de emellett rengeteg pro bono szolgáltatást, természetbeni segítséget kapnak cégektől és magánszemélyektől is.

Elsősorban pénzbeli adományokra lenne szükség, mert szeretnék hosszabb távra biztosítani terápiás programjaik fenntarthatóságát. Annál is inkább, hiszen az adományozói piac a válság hatására jelentősen átalakult. A pályázati lehetőségek beszűkültek, az üzleti és magántámogatás mértéke igencsak visszaesett az elmúlt két évben. Amíg korábban a cégek alkalmanként több millió forint támogatást adtak, ma már egy százezer forintos bevétel megszerzése is komoly energiát igényel. Nagyon ritka a szakmai programokat hosszú távon is támogató adományozó, mint például az Új Európa Alapítvány, amely már harmadik éve biztosít forrást látássérült gyerekek részére szervezett terápiájuknak. A cél, hogy olyan innovatív adományszervezési technikákat találjanak ki, amelyeket a cégek beépíthetnek HR- vagy CSR-tevékenységükbe − emelte ki az alapítvány vezetője.

Az elmúlt években így sportrendezvényeket, exkluzív támogatói programokat szerveztek. A legsikeresebb talán az Ultrabalaton futóverseny keretében évente megrendezett Mosoly Váltó volt, amelyen az idén 160 támogató, illetve önkéntes futott a Mosolyért és adakozott vagy gyűjtött adományokat a beteg gyerekek gyógyítására. Az előbbi mellett népszerű az önkéntesek által szervezett Mosoly Filmklub és a Focikupa is.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n