Tavaly év végén 704 bölcsőde üzemelt Magyarországon összesen 36 635 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy idén a 0−3 éves korú gyermekek legfeljebb 12,5 százaléka tudja igénybe venni a bölcsődei ellátást. A legtöbb férőhely (15 000) Közép-Magyarországon, főleg Budapesten található. A legkevesebb Észak-Magyaroszágon és a Dél-Dunántúlon van. A vidéki intézmények többsége a nagyobb városokban található − mondta a Napi Gazdaságnak Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. A még folyó beruházások miatt a kapacitásról pontos adatok még nincsenek, ahogy a gyermeklétszámról sem. Annyi azonban bizonyos, hogy több budapest önkormányzatnál túljelentkezés mutatkozik. A bölcsődék 95 százaléka önkormányzati fenntartásban működik, a maradék 5 százalék alapítványi, egyházi vagy magánfenntartású intézmény.

A nevelési intézmények közül 2012. január elsejétől a fenntartók a bölcsődékben az étkezési díjon felül gondozási díjat is kérhetnek a szülőktől. A törvény úgy szabályoz, hogy az étkezésért és a gondozásért fizetett térítési díj együttes összege nem haladhatja meg a családok egy főre eső nettó bérének 25 százalékát. A fenntartók 40 százaléka vezette be első évben a gondozási díjat, 2013-ban ez az arány 60 százalékra nőtt. Jelentős a különböző okokból mentességet élvező (három gyermek, szociális helyzet stb.) családok köre.
Általában jövedelemarányosan, sávosan állapították meg a fizetési kategóriákat. A legalacsonyabb napi 100, a legmagasabb 1000 forint körül alakul. Az országos átlag napi 500 forint, így havi 10 ezer forinttal kell kalkulálni. A bölcsődékben dolgozó valamivel több mint 10 000 alkalmazott közül 6753 a kisgyermeket nevelők száma. Több mint 96 százalékuk szakképzett. Szakképzettséget jelenleg emelt szintű OKJ-képzésben, felsőfokú szakképzésben és főiskolai szinten, diplomával együtt lehet szerezni. Az átlag nettó bér a bölcsődei ellátásban 71 000 és 80 000 között mozog.