Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapest északkeleti agglomerációjában vállalkozások tömege vethetné meg a lábát, a közeli M0-s, a ferihegyi repülőtér és a XVII. kerület közelsége kiváló infrastrukturális lehetőségeket biztosít. A közlekedési folyosó nemcsak fontossá teszi a környéket, de állandó fejlődési lehetőséget is kínál, a következő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó, Pest megye és a főváros között aláírt megállapodás értelmében pedig az agglomeráció a korábbinál nagyobb európai uniós támogatásban részesülhet. Az operatív programokból származó háromszázalékos átcsoportosítás "jól jöhet" a településeknek − mondta a Napi Gazdaságnak Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke.

Új vállalkozók megjelenésére azonban nem lehet számítani, a korábban pénzüket földterületbe fektető vásárlók is az ellehetetlenülés határán állnak. Hegyi Gábor, a Közösen Ecserért Egyesület alapító tagja szerint a környéken megvásárolt 400 hektár föld közművesítésével, az elhelyezkedéséből adódó lehetőséggel élve kiváló logisztikai központot lehetne építeni. A gazdasági válság miatt "beragadt" vállalkozás azonban most csak viszi a pénzt a kifejezetten magas, négyzetméterenkénti 40 forintos telekadóval. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke lapunknak megerősítette, a nem egységesen kivetett telekadó a közpénzek és az államháztartás szempontjából is aggályos. A cégeknek van ugyan jogi lehetőségük a teher gyakran diszkriminatív kivetésének orvoslására (az adónem egységesítésével kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnának), erre azonban nem vállalkoznak − inkább másik régiót keresnek. A környéken így elmaradnak az ingatlanberuházások, a kieső adóbevételeket pedig az önkormányzatok kénytelenek mások terhelésével pótolni, a környék pedig egyre inkább elszegényedik.

A vállalkozókat leginkább az bizonytalanítja el a délkeleti agglomerációtól, hogy nem tudják, a következő évben mekkora telekadót vetnek ki az önkormányzatok, egyik évről a másikra akár több száz forintra is nőhet e teher − véli Lindwurm György, a DTZ Hungary Kft. vezető ingatlanbefektetési tanácsadója.