Egyáltalán nem lenne szüksége beruházási támogatásra a szektornak, amennyiben sikerülne kidolgozni egy egységes, átlátható zöldáram-átvételi rendszert, amilyen például a németországi − mondta a Napi Gazdaságnak Illés Gábor, a MaNap Iparági Egyesület elnöke. A szervezet vezetője szerint általánosságban igaz, hogy az energetikai pályázatok magyarországi rendszere katasztrofális; borzalmasan nehéz sikeres pályázatot írni, és mire a pályázat beadásáig eljut valaki, addigra többnyire elfogy a pénze. Illés úgy véli, olykor jobb lenne, ha nem is írnák ki a pályázatot, ugyanis sokan a szűkös keretű, pár napra elegendő lehetőségre várva folyamatosan elhalasztják beruházásaikat, végül pedig gyakran nem is részesülnek támogatásban. A kvótapénzek felhasználásáról is rossz véleménye van az elnöknek, úgy véli, igazán sikeres zöld programot eddig nem sikerült finanszírozni belőle.

A körvonalazódó új kötelező átvételi rendszer (amely a MeTáR − megújuló támogatási rendszer nevet viselheti) a jelenlegi elképzelések szerint az 50 és 500 kilowatt közötti teljesítményű rendszereket támogatná − mondta. A szakember szerint azonban az ennél kisebbeket - akár a 2 kilowatt teljesítményűeket - sem lenne szabad kihagyni, mivel a lakosság nagyrészt ebben a nagyságrendben lehetne aktív. Egyelőre azonban a politika részéről csekély hajlandóság mutatkozik a sáv kiszélesítésére, így viszont csak beruházási támogatásokkal együtt várható jelentősebb előrelépés.

A Napi Gazdaság értesülései szerint az új átvételi rendszerről július közepén tartották a legutóbbi egyeztetést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, a tárgyalások a szakmával szeptemberben folytatódhatnak. A terv szerint az új rendszert januártól indítanák el. (A kát-rendszer jövő év eleji átalakításával 15 éves támogatási futamidővel számolhatnak a napelem-befektetők, legalábbis Bencsik János energiaügyi államtitkár korábbi bejelentése, illetve az új rendszert megalapozó Pylon-tanulmány szerint.)

Valamivel jobb véleménnyel van a helyzetről Kiss Ernő, a közelmúltban alakult Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, aki szerint kezd jó irányba haladni a hazai támogatási rendszer, a 30−50 százalékos támogatási intenzitás megfelelő. Az elnök úgy vélte, a Zöld Beruházási Rendszer mindössze pár nap alatt elkapkodott 1,6 milliárd forintos pályázati kereténél ugyanakkor lényegesen nagyobb összeg is elkelne ilyen célra. Jó hír viszont, hogy kifejezetten a napenergia-felhasználás növelését szolgáló támogatást tervez a szakpolitika. A várhatóan pályázati formájú dotáció a lakáspályázatok kereténél nagyobb összegű (hárommilliárd forintos), de kisebb támogatási intenzitású konstrukció lehet. A szövetség céljai között szerepel egyebek mellett a hazai piac egyfajta megtisztítása is, miután Magyarországon megjelentek az itteni adottságoknak nem feltétlen megfelelő rendszerek, például a mediterrán éghajlatra tervezett, a fagyot nem toleráló technológiák.