A Pannon Egyetem (PE) − Veszprém és a Közép-Dunántúl legjelentősebb felsőoktatási intézménye − azon kevés egyetem közé tartozik, amely bevételeinek többsége nem az állami finanszírozásból származik, hanem saját projektekből. Így az őszi 5 százalékos elvonás miatt sem kell projekteket leállítani vagy szénszünetet elrendelni.

A PE nem csak oktató intézet, hanem egyenlő arányban van jelen az oktatás, a kutatás és az innováció − mondta a Napi Gazdaságnak Friedler Ferenc rektor. Ennek köszönhetően az egyetemen számos innovációs projekt fut, amely jelentős bevételeket generál az intézmény számára. Ennek köszönhetően a bevételek 40 százaléka származik csak állami finanszírozásból, így a legutolsó, 5 százalékos állami csökkentés miatt sem került nehéz helyzetbe az egyetem, így sem projekteket nem kellett leállítani, sem szénszünetet elrendelni. A PE hagyományosan a vegyészmérnöki képzésben erős, de ezenkívül a többi mérnöki karon is komoly az innovációs tevékenység. Az egyetem egyik legfontosabb célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik valóban piacképes tudással rendelkeznek. Ehhez partneri kapcsolatokkal rendelkeznek a régió innovációs cégeivel, részt vesznek akár nagyvállalatok kutatás-fejlesztési projektjeiben.

Az egyetem december közepén tudományos együttműködési megállapodást írt alá az MTA Természettudományi Kutatóközpontjával, oktatási, kutatási és innovációs feladataik közös megvalósítására. A PE hálózati-mátrixos szervezeti modellben működik, így a budapesti kutatóközpont tudományos háttere közvetve beépül az intézmény oktatási-kutatási rendszerébe. Továbbá újabb kutatási és innovációs projektek indulhatnak, amellyel további támogatást tud nyújtani az egyetem hallgatóinak szakmai pályája építéséhez.