Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön teszi közzé a negyedik negyedéves GDP-adatokat a KSH. A lapunknak nyilatkozó elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a havi alapon már ismert GDP-komponensek mindegyike a válság mélyülését jelzi, ami miatt a korábban vártnál lassabb kilábalásra érdemes számítani.

A tavalyi negyedik negyedévben a recesszió tovább mélyülhetett, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a német gazdaság is 0,5 százalékkal zsugorodhatott a harmadik negyedévhez képest − mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év egészében 1,5 százalékos lehetett a visszaesés, ami túlnyomórészt a rendkívüli aszálynak, a vártnál hosszabb és mélyebb euróövezeti adósságválságnak, a nemzetközi okostelefon-verseny hazánkban gyártó szereplői drámai visszaesésének köszönhető, amit a kormányzati intézkedések és a bizalomhiány csak felerősíthetett. Csak az aszály önmagában 1 százalékponttal ronthatta a tavalyi GDP-t, így anélkül a recesszió az euróövezeti átlagnak felelt volna meg − teszi hozzá az elemző.

A magyar gazdaság állapota ugyanakkor nem mutat nagy változékonyságot az előző negyedévekhez képest − mondja Háda Bálint, a Quaestor elemzője. A kilátások mindösszesen annyit javulhatnak, amennyit Németország gazdasága javul és ebből a magyar export megragadni képes. A bizalmi indexek csak 2008-ban, a válság mélypontján voltak lejjebb a jelenlegi szinteknél, így nem nagyon látható az a szikra, amely a költekezési vagy a hitelkihelyezési, illetve -felvételi kedvet fellobbantaná. A hazai növekedés meghatározó tényezői a beinduló új járműipari és kapcsolódó beszállítói beruházások, az uniós források hasznosulása, illetve a mezőgazdaság hozzájárulásának alakulása lehetnek.

A tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok vélhetően méretes csökkenést mutatnak majd − jósolja Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője. Szerinte a vártnál gyengébb ipari termelési és külkereskedelmi mérlegadatok, a hosszú ideje hónapról hónapra csökkenő kiskereskedelmi forgalom vagy az örvendetes harmadik negyedévi emelkedés után újra visszaesni látszó beruházási adatok is erre utalnak. Ezért a korábbi egy-két negyedévnél erősebb lehetett a negyedéves visszaesés, ami Árokszállási szerint 2 százaléknál is nagyobb éves csökkenést okozhatott 2012 utolsó három hónapjában.

GDP-prognózis (százalék)
2012. IV. n.-év (n.-év/n.-év)-0,50
2012. IV. n.-év (év/év)-2,06
2012-1,45
20130,06
Forrás: Napi Gazdaság-konszenzus

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője kétségesnek tartja, hogy az autóipari beruházások önmagukban elegendőek lesznek az egyéb ipari ágazatok esetében tapasztalható általános visszaesés ellensúlyozására és a stabil növekedés beindítására. A kilátásokat egyértelműen az határozza meg, hogy az eurózóna kilábal-e a recesszióból és fenntartható növekedési pályára áll-e. Kondrát erre számít, de mint mondja: előfordulhat, hogy ez a vártnál később fog csak bekövetkezni. Az MKB ezért az idei évre is legalább 0,2 százalékos visszaesést jósol.

A CIB Bank várakozása szerint is az utolsó három hónap lehetett 2012 leggyengébb negyedéve, és összességében mélyülhetett a recesszió − mondta el Jobbágy Sándor. Az előretekintő indikátorok, valamint az EU-s források felhasználása nyomán várhatóan bővülő beruházások, illetve a meglévő autóipari kapacitások bővülő kibocsátása nyomán 2013-ban minimális növekedést mutathat a GDP, de az első negyedév még negatív teljesítményt hozhat. A külső (elsősorban német) konjunkturális hatások a második félévben adhatnak érdemi támaszt a növekedésnek.

Kép: Napi grafikonok