Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több probléma is adódhat a pontatlan szövegezésű végkielégítés-adó korrigálásával. A 98 százalékos adót a hatályos szöveg értelmében nem kell megfizetniük a parlamenti képviselőknek, mivel ők nem tartoznak a törvényben meghatározott munkavállalói körhöz − besorolásuk speciális. A Fidesz a hír megjelenése után azonnal jelezte: ha kell, módosítja a törvényt.

A kormánypártokat, amelyek jelenleg kizárólag az alaptörvény szövegezésével foglalkoznak, megelőzte a jobbikos Volner János módosító előterjesztője. Ebben 30 napot hagyna az érintetteknek − mellesleg öt képviselőnek − arra, hogy felkészüljenek. Kérdés persze, mire.

A módosítót egy ideig biztosan nem tárgyalja a ház, mivel az alkotmány "gyártása" mellett más ügyek nem kerülnek napirendre. Az alaptörvény zárószavazása április 18-án lesz, vagyis legkorábban ekkor kerülhet a ház elé a javaslat − már ha feltételezzük, hogy ezt a verziót támogatja a kormány, s nem nyújt be hasonlót maga is. Gyorsított eljárásban húsvét után, vagyis április utolsó napjaiban lehet megszavazni a javaslatot, illetve pár napot mindenképp igénybe vesz a köztársasági elnök aláírása. Optimális esetben május 2-án jelenhet meg a szöveg a Magyar Közlönyben.

Innen kellene számolni a 30 napot, ami június 1-jei hatálybalépést jelent. Ugyanakkor az adót a személyi jövedelemadó-bevallással egy időben, május 20-áig kell megfizetni és bevallani. Így nem világos, hogy az érintett képviselőknek melyik határidőhöz kell magukat tartaniuk.

Az sem egyértelmű azonban, megadóztathatók-e a képviselők utólag. A törvényt ugyanis annak idején − kínosan ügyelve a határidőre − még 2010-ben fogadták el, így ugyanis még az adott adóévre határozták meg a fizetnivalót. Most azonban más a helyzet, hiszen az alkotmány néhány hétig még hatályos verziója szerint szerzett jogokat visszamenőleg nem lehet elvonni − márpedig a 2010-es jövedelmek adóztatása ezt jelenti. Jóllehet a különadó 2005 és 2009 közötti évekre történő kivetése épp erről szól.