Idén hat egyetem 12 diákját díjazta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Ujvári János diplomamunka-pályázat keretében. A másfél millió forint összdíjazású, három kategóriában meghirdetett pályázat célja a szellemitulajdon-védelmi tudatosság növelése a felsőoktatási intézmények végzős hallgatói körében. Az immár tízéves kiírás eredetileg az iparjogvédelmi tudatosság növelését célozta meg, amit később kiegészített a szerzői jogi témával való pályázás lehetősége, így a program immár a szellemitulajdon-védelem egészét felöleli. Lényege, hogy ösztönözze a végzős hallgatókat diplomatémájuk szellemitulajdon-védelmi szempontból való megvizsgálására és ennek alapján egy ilyen tárgyú tanulmány elkészítésére a diplomamunka mellékleteként vagy részeként.

A nevezés feltétele egy alapfokú szintnek megfelelő iparjogvédelmi oktatáson való részvétel volt, amit a hallgató a saját oktatási intézménye által nyújtott tantárgy elvégzésével vagy pedig az erre a célra szervezett térítésmentes tanfolyam látogatásával teljesíthetett. A kurzus elvégzése után a hallgató egy iparjogvédelmi vagy szerzői jogi konzulens támogatásával írta meg a pályázatát és tanulmányai sikeres lezárása után jogosulttá vált a díjazásra.

A korábbi pályázat egyre növekvő számú pályázóval sikeresen működött a hivatallal partnerkapcsolatban lévő felsőoktatási intézményekben. A pályázat nevét a 2012−2013-as tanévtől kezdődően az SZTNH tragikusan korán elhunyt kiváló munkatársa tiszteletére Ujvári János diplomadíj-pályázatra módosították. A részvételi lehetőség az idei tanévtől megnyílt minden magyar felsőoktatási intézményben tanuló végzős hallgató előtt. A korábbi, ösztöndíj jellegű díjazás átalakult egy versenyeztetésen alapuló, magasabb díjak átadását lehetővé tevő díjazási konstrukcióvá. Minden kategóriában az első díj értéke 150 ezer, a másodiké 125 ezer, a harmadiké pedig 100 ezer forint.

 

Az idei díjazottak
NévIntézményHelyezés
Szabadalom/használatiminta-oltalom




Bérczes ZsófiaPPKEI. díj
Horváth BálintBMEII. díj
Gőz ViktóriaELTEIII. díj
Védjegy



Szakács Lilla FanniELTE ÁJKI. díj
Pósa Dorottya CecíliaELTE ÁJKII. díj
Kormos RékaMiskolci EgyetemIII. díj
Szerzői jog




Takó SándorPPKEI. díj
Ujhelyi DávidPPKEII. díj
Cselenko VeraKaposvári EgyetemII. díj
Urbán KittiPPKEIII. díj
Hrecska RenátaPPKEIII. díj
Szander NorinaSzéchenyi István EgyetemIII. díj
Forrás: SZTNH