Néhány napja, december elsején lépett hatályba az a szabály, amely szerint az innovációs járulék is feltöltési kötelezettség alá esik. Jó lesz ezt nem elfelejteni, azt ugyanis borítékolni lehet, hogy a hatóság különösen odafigyel majd a szabálytalanságra és mulasztásra. A szükséges nyomtatvány már elérhető.

Az általános szabályok szerint az idei évre a már bevallott járulékelőlegeket az adóévi várható teljes innovációs járulékteherre ki kell egészíteni. A határidő itt is december 20-a a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó cégeknél. A feltöltési kötelezettség bevezetésére tekintettel módosul az utolsó negyedéves járulékelőleg-fizetés időpontja is, ugyanis ezt az előlegkiegészítési kötelezettséggel egyidejűleg kell teljesíteni. Ez a naptári éves adózók esetében azt jelenti, hogy az utolsó negyedéves járulékelőleget nem 2013. január 20-áig, hanem 2012. december 20-ig kell megfizetni.

Ezzel a módosítással lényegében az utolsó adónem is bekerül a feltöltési kötelezettség alá. Ezt az indokolta, hogy a bevétel minél hamarabb folyjék be a költségvetésbe. Az innovációs járulék esetében ez nem egy jelentős összeg, tavaly összesen 22 milliárd forintot tett ki, vagyis az utolsó negyedéves előleg előrehozása néhány milliárd forinttal javíthatja az idén az egyenleget.