Idén év végére már biztos nem indul be a szolnoki citromsavgyár, és előfordulhat, hogy nem is jön létre ilyen üzem Magyarországon − a magyar fél ugyanis eddig nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges önerő is. A kínai BBCA Group ezért más helyszínt keres beruházásához − értesült a Napi Gazdaság. Elképzelhető, hogy a gyár Pétre vagy Miskolcra települ, de végül Belgium is lehet a végállomás.

A 90 millió dolláros − mintegy 20 milliárd forintos − beruházásról Ven Csia-pao és Orbán VIktor még tavaly májusban állapodott meg, tavaly ősszel pedig létrejött egy magyar−kínai vegyesvállalat is a gyár megvalósítására − azonban úgy tűnik, ezenkívül eddig semmi nem történt az ügyben.

A kínai gyártó cég és a Szolnoki Ipari Park Kft. ugyan 20 millió forintos tőkével létrehozta a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t, de sem a szükséges önerőt − körülbelül 4 milliárd forintot −, sem a kiemelt beruházási státust nem kapta meg a leendő üzem. Utóbbi azért is különös, mert ehhez pénzre nem, csak egy kormánydöntésre lenne szükség. Mindezek hiányában a kínai befektetők tavaly télen már a megállapodás felmondását lebegtették, ezzel egy időben pedig megkezdték az új helyszín felkutatását.

A város polgármesteri hivatala lapunk kérdésére nem kívánt az ügyben információt adni, Andrási Imre, a szolnoki ipari park vezetője azonban megerősítette értesüléseinket. Andrási kérdésünkre elmondta, ha néhány héten belül nem találnak megoldást, akkor végleg elúszik a nagy beruházás lehetősége.

A kínai partner, a BBCA Group a világ legnagyobb citromsavtermelője, az élelmiszer-adalékanyagból évi 1,8 millió tonnát gyártanak világszerte, e mennyiség háromnegyedét a kínai cég adja. A szolnoki gyár évi 60 ezer tonnát állított (volna) elő, az egyre növekvő nyugat-európai igények miatt azonban már egy nagyobb üzemben is gondolkodtak a befektetők. A gyár ígérete szerint magyar kukoricatermelőktől vásárolná alapanyagot, illetve a korábbi tervek összesen mintegy ezer fő foglalkoztatásáról szóltak.