Sikerült elvi megoldást találni a a munkaerő-kölcsönző cégek bérkompenzációval kapcsolatban felmerült problémáira (Napi Gazdaság, 2012. február 13.), jelenleg a technikai részletek kidolgozása folyik − mondta a Napi Gazdaságnak Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban úgy nyilatkozott, hogy a tárca még egy egyeztetést tart a kölcsönzőcégek képviselőivel, amikorra már írásos javaslatokat kértek.

A problémát az okozta, hogy a kölcsönzött dolgozónál a kölcsönző cég és a megrendelő megosztva gyakorolja a munkáltatói jogokat. A hatályos Munka törvénykönyve szerint a kölcsönzőknek az esélyegyenlőség jegyében ugyanazon juttatásokat kell biztosítaniuk, amelyeket a fogadó cégnél azonos munkakörben dolgozók megkapnak. Egy-egy kölcsönző azonban több, eltérő helyzetben lévő cégnek szolgáltat, ezért ha csak az egyik partnere nem tudja vagy akarja teljesíteni az elvárt béremelést, akkor a szolgáltató és a többi partnere sem tudja igénybe venni valamennyi előnyét annak, ha minden dolgozó esetében teljesítik az elvárt emelést.

A megállapodás megszületéséig a munkaerő-kölcsönzők többféle megoldásban gondolkodtak. A saját alkalmazású dolgozóknál többnyire megadták a szükséges emeléseket, a kikölcsönzött dolgozóknál azonban változatos a kép. Akad olyan vállalkozás, amelyiknél kivártak a tavalyi nettók szinten tartásának biztosításával, de a cégek egy része megadta az emelést. A minimálbér és a garantált bérminimum növelése a bérkompenzációval együtt jelentősen emeli a munkaerő-kölcsönzési árakat, ami a keresleti oldal igényeit is visszafogja.