A nyári forgalom sok kívánnivalót hagy maga után − értékel Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgató-helyettese. Különösen augusztusban hiányzott a tavalyi úszó-Eb-hez hasonló esemény, amilyen az év egészében is nagyon kellene a piacnak. Az EU-elnökséghez kapcsolódó forgalom- és árnövekedés a múlté, a Magyarország népszerűsítésére fordítható keret szűkös maradt. Szeptember−októberre jobbak az előrejelzések, de az új szállodák belépése miatt tovább erodálódnak a nemzetközi összehasonlításban alacsony szobaárak. Farah Willey, az InterContinental Budapest értékesítési és marketingigazgatója szerint nyáron a Forma−1-hez hasonló rendezvények segítik a foglaltság növelését, míg az ősz a városlátogató turizmusnak köszönhetően forgalmas időszak.
A tavaly nyáron megnyílt 272 szobás, négycsillagos Continental Hotel Zara jó nyarat zárt, augusztusban 91 százalékos telítettséget ért el a ház kategóriájában piacvezető Budapesten az egy kiadó szobára jutó szobaárbevétel terén. Géher Zoltán igazgató szerint nagy hangsúlyt helyeznek az online jelenlétre és rugalmasan tudnak reagálni a piaci igényekre. Az őszt óvatos derűlátással várják, kiemelve a nagyszabású budapesti eseményeket, például a szeptember eleji nagy orvoskongresszust.
Nánai Balázs, a tavasszal nyitott 51 szobás Fraser Residence Budapest apartmanszálló értékesítési igazgatója a tervezettnél 15 százalékkal magasabb átlagárról és 90 százalék körüli nyári foglaltságról számolt be, ami az interneten megjelenő pozitív vendégértékeléseknek is köszönhető. A 15 százalékban magyar vendégkörű házban az őszi előrejelzések is jók. A Római-parti négycsillagos, 57 szobás Lido Hotelt üzemeltető Service4You ügyvezető igazgatója, Klemm Balázs szerint a külvárosi, régi négycsillagos házak számára stagnálást hozott a nyár. A gazdasági válság hatásai még érezhetők − mondta a beutaztató irodát is működtető szakember −, bár a volt szocialista országokból egyre többen érdeklődnek Budapest iránt.