Gattyán György
Informatika, befektetések

Becsült vagyon: 98 milliárd

Az elmúlt évben elképesztő tempóban bővült és nőtt a Docler cégcsoport. Gattyán György budapesti székhelyű vállalkozása ugyanis alig néhány hónap alatt egy sor magyar céget vásárolt, sőt idén már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak külföldi társaságok megvételéről is. Többségi − és néhány esetben kisebbségi − tulajdonosok lettek főleg technológiai vállalatokban. Olyan it-vel, internettel foglalkozó cégekről van szó, amelyek innovatívak és már bebizonyították, hogy Magyarországon, de sok esetben világviszonylatban is egyedülálló, hiánypótló terméket gyártanak, illetve ilyen szolgáltatást nyújtanak. Tavaly mintegy kétmilliárd forintot költöttek cégfelvásárlásokra. Idén a magyarországi autóiparnak hőkezelési technológiát biztosító Indukciós és Védőgázas Hőkezelő Kft. megvásárlásával egy új területre merészkedtek. Bár ezek a cégek egyre nagyobb részt képviselnek a holdingon belül, a zászlóshajó továbbra is a felnőtt-tartalmat szolgáltató livejasmin.com. A világ legjelentősebb video chat portálját naponta átlagosan 30-35 millió − egy éve még 20 millió − egyedi felhasználó látogatja, ezért nem csoda, hogy ezt a site-ot a világ első ötven leglátogatottabb honlapja között tartják számon. Emellett a cégcsoport értéke − a folyamatos bővülés miatt is − napról napra nő, mérleg szerinti eredménye idén várhatóan mintegy 10 milliárd forint lesz, a Docler piaci értékét pedig a legpesszimistább becslés is 450 millió dollárra teszi.

A cégcsoportnál a tavaly januári ötszázzal szemben most mintegy nyolcszázan dolgoznak, igaz, ebben már benne vannak a különböző projektcégek, valamint a cégcsoport kisebbségi vagy többségi tulajdonában lévő vállalkozások alkalmazottai is. A dolgozók fele, azaz négyszázan a fő tevékenységnek tartott informatikával és fejlesztéssel foglalkoznak. Többek közt ennek tudható be, hogy ezoterikus weboldaluk, az oranum.com alig egy év alatt világviszonylatban is piacvezető lett. A video streaming technológiára épülő oldalon több mint 3000 szakértő ad online tanácsot a világ minden tájáról, és a hagyományos jóslás mellett tízféle horoszkóp közül válogathatnak az érdeklődők. A cégcsoporthoz tartozik a Twisted Tribe csapatának fejlesztése is. Ők adták ki az arab mesevilágot életre keltő böngészős játékot, a Nadirimet. Másik cégük, a Digital Reality alig pár hete dobta piacra legújabb termékét, a japán−magyar koprodukcióban készülő klasszikus repülős-lövöldözős játékot, a Sine Mora-t.

Szintén látványos fejlesztés az Andrássy úton épülő több mint 4000 négyzetméteres Il Bacio di Stile, amely a világ vezető divatcégeinek termékeit kínáló multibrand áruház lesz. Kultúrára, tudományra, sportra, természetvédelemre mintegy 1,2 milliárd forintot fordítottak az elmúlt időszakban. A Docler lett a Prima Primissima-díj egyik Junior kategóriájának finanszírozója, de emellett színházakat, zenészeket és művészeket is támogatnak. Idén a Nobel-díjas tudós, Gábor Dénes szellemi örökségének ápolására jött létre a Docler Holding Új Generáció Díj, amellyel egy fiatal tudóst, kutatót vagy feltalálót jutalmaznak.

A cég jéghokicsapata, a dunaújvárosi Dab.Docler nemrég nyerte meg a Mol Ligát. Klein Dávid hegymászó Docler-színekben, oxigénpalack nélkül próbálja meghódítani a Mount Everestet.

A kőbányai Docler Irodaház − ahol három műszakban is dolgoznak az informatikusok − tavaly megkapta Az év legzöldebb irodaháza elismerést. Gattyán György régi terve, hogy tőzsdére − nem feltétlenül a budapestire − viszi a cégeit. Ennek időpontja és módja azonban még a "jövő zenéje". A hihetetlen tempóban növekvő vállalkozást az idő nem sürgeti, fejlesztéseiket és expanziójukat saját erőből is képesek finanszírozni.

2011
33 milliárd forint