A nyugati mintára épült élmény- és kalandparkok az elmúlt tíz esztendőben kezdtek elterjedni nálunk, és úgy tűnik, a fejlesztési kedv nem gyengül. Mára több mint harminc hasonló létesítmény működik az országban, és többnek a fejlesztése van folyamatban vagy kezdődik el rövidesen. Létrejöttüket az EU is támogatja, így érthető, ha számos turisztikai szolgáltatást kínáló cég akár önállóan, akár a helyi önkormányzattal vagy egyéb helyi vállalkozásokkal karöltve vág bele hasonló beruházásba. A megkérdezett szakemberek szerint helytől, a kiépített szolgáltatásoktól függően 5−8 év alatt megtérülhet a befektetett tőke, ám a beruházások szaporodásával a parkok egy idő után elveszthetik kezdeti vonzerejüket, aminek következtében átgondoltabban kell ezen fejlesztéseket is kezelni.

A most folyó fejlesztési helyszínek sorába tartozik Sárvár, ahol a gyógy- és wellnessfürdő szomszédságában épül egy élmény- és kalandpark, melyet a tervek szerint a nyáron adnak át. A háromhektáros területen megvalósuló beruházás költsége megközelíti a 100 millió forintot, amelyből 66 millió forint az önerő, a többi pályázattal nyert, vissza nem térítendő uniós támogatás. Elkészülte után a parkba látogatók élő fák koronájára felszerelt, nyolcvan különböző játékelemet találnak, közte többállásos erdei kötél- és egy kétállásos íjászpályát, erdei tanösvényt, csapatépítő tréningkertet, örökzöld- és fűszernövény-labirintust, szabadtéri főző- és étkezőhelyet, erdei sportpályát, de a kisebb gyermekeknek játszótér is épül. A komplexumnál fontos a környezetvédelem és az energiatakarékosság is, ezért fokozottan ügyelnek a területen lévő eredeti növényzet, a több száz éves tölgyfák megóvására, a melegvíz-ellátást és a fűtést pedig napelemekkel oldják meg. Hasonló kalandpark épül Zalaka­roson is, a helyi Aphrodite/Venus Hotel beruházásában. Mint azt Virágné Németh Eszter marketingfelelős lapunknak elmondta, a projekt célja, hogy egy olyan történelmi alapokon nyugvó foglalkoztató-szórakoztató kalandparkot hozzanak létre, amely minden korosztálynak megfelelő aktív kikapcsolódást nyújt. A fejlesztési helyszín a szállodától pár kilométerre lévő Garabonciás farm eddig csak a 68 szobás hotel "éléskamrájaként" funkcionált, illetve lovaglást és állatsimogatást kínált. A Garabonciás Történelmi Kalandpark nevet viselő új létesítmény megvalósulásával bővül a program a magyar honfoglalás, a török hódoltság kora és a magyar népmesevilág népszerűsítésével, játékos formában történő felelevenítésével. Már elkezdődött a végvári játékoknak helyet adó palánkvár alapozása, de épül majd a hét vezérnek szentelt jurtatábor és kiállítótér, lesz természetes anyagokat hasznosító kézművesház, íjászpálya, lovaspálya, valamint állatbemutató és sajtkészítő látványüzem. A beruházás összköltsége eléri a 100 millió forintot, melyhez pályázattal sikerült 50 százalékos uniós támogatást nyerni.

Uniós támogatással családi fitnesz- és kalandpark épül 2012 második felében Soltvadkerten is, a Vadkerti-tónál. A fejlesztés megvalósítója a kiskunhalasi Geldberg Kft., amely a projekt 77,274 millió forintos összköltségéhez 50 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi terv keretében. A beruházás során a 13 ezer négyzetméteres területen olyan komplex szolgáltatást kínáló szabadidőpark épül fel, ahol halmozottan sérült és mozgásukban korlátozott gyermekek számára is hozzáférhető, tizenkét játékelemmel felszerelt integrált játszótér, tizennégy cross-elemmel ellátott fitneszpark, valamint a meglévő fákon 90 cm magasság­ban 25 darab akadályelemmel felszerelt izgalmas kalandpálya valósul meg. A fejlesztés munkálatai várhatóan idén szeptember elején indulnak és év végére fejeződnek be.