Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első hat hónapban érkezett adóbevételek alapján az Orbán-kormánynak az idén lesz még tennivalója. A részletes adatok szerint nagy különbségek vannak ugyanis a tervek és a tények között, s az idő előrehaladtával sem látszik javulás. Az áfa, az szja vagy a jövedéki adó hozza nagyjából az előirányzatot, a társasági adó és az új adónemek azonban egyelőre halványan szerepelnek. A fő probléma, hogy a kabinet elszámolta az új adónemek adóvonzatát. Azt még sikerült belőni, hogy az átalakítások miatt az  egyszerűsített vállalkozói adó (eva) iránti érdeklődés tovább csökken − nagyjából ötödével kevesebbet hoz várhatóan az idén az adónem, mivel több mint tízezren átléptek a kisadózók tételes adója (kata) hatálya alá −, ám a többi sor egyelőre nem túl biztató.

A kata lett a népszerűbb, de ez is messze alulmúlja a várakozásokat. A tervek 74 milliárd forint bevételről szóltak, ám decemberig ez nem jön össze. Reálisan a bevétel fele is túlzó elvárás volna. Még rosszabb a helyzet a másik slágernek tervezett adónem, a kisvállalkozói adónál (kiva): fél év alatt négymilliárd forint sem folyt be belőle. Lehet ugyan azt mondani, hogy később népszerű lesz az adónem vagy az adóelőlegek alapján korai temetni, ezzel együtt valószínű, hogy a kiva nem lesz siker. Különösen hogy 130 milliárd forint az éves cél. Ráadásul a hiányzó több mint százmilliárd forint nem bukkan elő más adónál (például legalább a társasági adónál). Sőt az utóbbinál kezelhető mértékű, de a tervekhez képest néhány milliárd forintos elmaradás figyelhető meg. Vagyis a gazdálkodó szervezetek a kormány terveihez képest alsó hangon százmilliárd forinttal kevesebb adót fizetnek majd be.

Ezt a többi főbb adónem biztosan nem képes kompenzálni. Az általános forgalmi adónál (áfa) egyelőre elmaradás figyelhető meg, mivel a korábban 70 napra kitolt kiutalási határidő eddig duzzasztotta az áfabevételeket, most azonban nőtt a kiutalások volumene. A személyi jövedelemadóban (szja) az előirányzatnak megfelelő bevételek generálódtak, ami valamivel több a tavalyinál. Ez azonban nem a több szja-fizetőnek köszönhető, hanem annak, hogy kisebb az igénybe vett kedvezmény.

A kormány az augusztus elsejétől életbe léptetett adóemelésektől remélhet még pluszbevételt. A legnagyobb tételt a tranzakciós illeték hozza majd, köszönhetően a nem túl elegáns eljárásnak, amely egyszerűen előírta az adóalanyok számára a korábbi igen jelentős elmaradás visszapótlását a költségvetésbe. A tervek éves szinten 300 milliárd forintról szóltak, ehhez képest fél év alatt 70 milliárd se folyt be. A távközlési adó emelése is hoz 15-20 milliárdot, s valamennyi csurran-cseppen a kamatjövedelmeket terhelő hatszázalékos egészségügyi hozzájárulásból (eho) is. Ez nem lesz hatalmas összeg, mivel a módosítók kivették a fizetési kötelezettség alól az állampapírt és a tartós befektetési számlára tett összegeket.

A pluszforrások ugyanakkor nem biztos, hogy mindenre elegendők lesznek. Az elúszó kiva és kata mellett ugyanis más pótlásra is szükség volna. A pénztárgépek cseréjéből következő fehéredés generálta 95 milliárd forint egy részéről már lemondott a kormány, ezt is ellentételezni kell. Az elektronikus útdíj az első havi adatok alapján hozhatja a fél évre várt 75 milliárd forint bevételt. A különadók közül a biztosítási és a távközlési adó nagyjából megfelel a vártnak, ám még egy kis pluszbevétel sem volna elég a teljes bevételi oldalnak. A regisztrációs adó pedig némi élénkülést mutat, a használt autók importjának köszönhetően.

 

Főbb adóbevételek alakulása 2013-ban
Milliárd forintÉves tervTény (I. félév)
Társasági adó321,0151,7
Kata74,311,4
Kiva130,23,8
Szja1657,8814,9
Áfa2953,01314,0
Jövedéki adó947,0411,0
Regisztrációs adó14,07,2
Tranzakciós illeték301,068,6
Távközlési adó44,020,0
Biztosítási adó27,512,9
Forrás: kormany.hu