Az építőipari bizalmi index értéke júliusban egy ponttal emelkedett júniushoz képest − derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt legújabb elemzéséből. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése − a szezonálisan kiigazított adatok alapján − júliusban érezhetően javult. A válaszadó cégek 14 százaléka számolt be növekvő, 46 százalékuk csökkenő termelésről, szemben a júniusi 9 és 53 százalékkal. Kedvezőbbé vált a rendelésállomány értékelése, a cégek 6 százaléka magas, míg 60 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, míg júniusban ugyanez az arány 3, illetve 68 százalék volt. (Egy éve nagyjából a jelenlegihez hasonlóan látták a rendelésállomány volumenét.)

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az előző negyedévinél (3,1 hónap) kissé hosszabbra nyúlt júliusban (3,5 hónap), ami lényegében megegyezik az egy évvel ezelőtt mérttel (3,4 hónap). A közepes és nagyobb vállalatok e téren − szokás szerint − valamivel kedvezőbb helyzetben vannak, mint a kisebbek.

Május és június után júliusban tovább romlottak a foglalkoztatási várakozások, a cégek 7 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 29 százalékuk inkább elbocsátásokat tervezett. Hibahatáron belüli a termelői árak alakulását jelző prognózis, árcsökkenésre a válaszolók 21, áremelésre 4 százalékuk számít a következő három hónapban.

Továbbra is a kereslet hiánya vezeti a termelésbővítést akadályozó tényezők listáját, második helyre viszont a bizonytalan gazdasági környezet lépett elő, így a vevők fizetési késedelme a harmadik helyre szorult. A júniusinál kevésbé látják azonban negatívan a magyar gazdaság rövid távú kilátásait az építőipari termelők, bár továbbra is a borúlátók vannak jelentős többségben − júliusban a válaszadók mindössze 9 százaléka számít javulásra és 47 százalékuk további romlást prognosztizál.

Kép: Napi Gazdaság, Pelsőczy Csaba