Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint hárommilliárd forintért újabb mentőautókat vásárol az OMSZ a finn Profile Vehicles Oy speciális járműveket tervező és gyártó társaságtól. Az összesen 178 mentőautó beszerzéséről, nettó 3,164 milliárd forintért, szeptember végén döntöttek − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményből. A Céginfo.hu adatai szerint a finn cég 2012 márciusa óta működteti hazánkban a Profile Vehicles Oy Magyarországi Fióktelepet, amely működésének első évében már mintegy 18,1 milliárd forint nettó árbevételt és 49 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. Jelenleg 61 dolgozót foglalkoztat. A kistarcsai mentőgyárban évente kétszáz mentő jármű készül, a közelmúltban Svédországba, Szlovákiába és Spanyolországba is gyártottunk − tudtuk meg László Endre Márton területi vezetőtől, kézbesítési megbízottól.

Az OMSZ-nek B és C típusú (mentő, illetve eset-rohamkocsi), két- vagy négykerék-meghajtású járművet szállítanak, hozzávetőleg fele-fele arányban Volkswagen Crafter és Mercedes Sprinter típusú járművek mentővé alakításával. (A rövidebb, B típusú járművek Volkswagen Crafterek.) Az új mentőautók is sárga alapszínűek lesznek. A nyertes ajánlattevőnek október közepétől számítva 11 hónap alatt kell leszállítania az összes, 178 darab autót. A beszerzést uniós támogatással finanszírozza a mentőszolgálat.

Az OMSZ júniusban írta ki a 178 mentő vásárlására szóló közbeszerzését, ezen, mint ahogy 2011 óta mindig, szigorú uniós normáknak és feltételeknek kellett megfelelniük az autóknak és gyártóknak − ezúttal a finn gyártó mellett nem is érkezett más ajánlat a kiíróhoz.

A finn Profile korábban már két OMSZ-tenderen is eredményesen szerepelt. Tavaly összesen 83 mentőt szállított a magyar mentőszolgálatnak, az első nyertes közbeszerzés nyomán 23-at, a másodikon 60 járművet, amelyek mindegyike Volkswagen Crafter volt − tette hozzá László Endre Márton. Az első szerződés értéke nettó 459 millió, a másodiké 1,141 milliárd forint volt.

A szakember azt is megjegyezte a Napi.hu-nak, hogy a Magyarországon forgalomba helyezett autóik ára az exportra gyártott autókéhoz képest nyomottak, s összehasonlításképpen azt is megemlítette, hogy az első nyertes OMSZ-tenderen még egy Volkswagen Craftert közel nettó 20 millió forintért szállítottak, a másodikon nettó 19 millióért, míg a közelmúltban zárult, harmadik eljáráson már csak nettó 17 millió forint körül alakult egy mentő ára. (Az utóbbi közbeszerzésen a Mercedes Sprinterek ára is közel hasonlóan alakult.)