A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ismét a komlóskai székhelyű B+N Referencia Zrt.-vel szerződött ingatlanainak takarítására és egyéb szolgáltatások (növényápolás, kertészet, készenléti szálláshelyek kezelése) ellátására, nettó 106,6 millió forintért − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent hirdetményből. A céget nem nyilvános közbeszerzésen választották ki, ugyanis az NMHH tavaly decemberben engedélyt kapott a parlament nemzetbiztonsági bizottságától a közbeszerzési eljárás mellőzéséhez és "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól" szóló kormányrendelet szerinti beszerzési eljárás lefolytatásához. Az eljáráson három céget kértek fel ajánlattételre, a nyertesen kívül a debreceni Hunép-Uniszol Zrt.-t és a csővári Blitz Blank Magyarország Kft.-t.

A B+N Zrt. a Mundus Invest Vagyonkezelő Zrt. érdekeltségében áll, amelynek vezérigazgató-tulajdonosa Fonyó Károly, Simicska Lajos üzletember bizalmi embere − derül ki a Céginfo.hu adataiból. Fonyó többek közt a Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője, tulajdonosa a Közgép Zrt.-vel együtt az idén januárban alapított Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-nek és tulajdonos az ingyenes Metropol újság kiadójában. A B+N Zrt. több állami megbízásnak örvendhet, dolgozott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatalnak, és tavaly óta tisztítja a BKV Zrt.-számára a HÉV telephelyeit, járműveit és utasforgalmi területeit − írta januárban a K-Monitor blogja (k.blog.hu). A vállalkozás dolgozott tavaly a Szellemi Tulajdon Hivatalának is. Az NMHH-val tavaly két ízben szerződtek: egy hatvani világításfelújításra, valamint a Pintér Sándor belügyminiszter korábbi tulajdonában lévő Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel közösen a médiahatóság ingatlanjainak üzemeltetésére 323,4 millió forintért − írta a k.blog.hu.

Az NMHH idén sem cserélte le a Civil Biztonsági Zrt.-t, a médiahatóság ingatlanainak őrzés-védelmére lebonyolított beszerzést ugyanis ismét e cég nyerte meg − derül ki a TED-ből. Ezt az eljárást is a nemzetbiztonsági szempontból kivételes beszerzési eljárás keretében, nem nyilvános ajánlattétellel bonyolították le. A Civil Biztonsági Zrt. a Köt R 92 Létesítménygazdálkodási Kft.-vel együtt tett ajánlatot, és nyert áfa nélkül 108,9 millió forintért. A szerződés értékét ugyanakkor nem lehet pontosan meghatározni, ugyanis az NMHH külön feladatokra is megbízást adhat a vállalkozóknak, az eseti őrzés-védelem óradíja 1970 forint plusz áfa/fő. A győztesek mellett még a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tett ajánlatot.

A médiahatóság mindkét beszerzési eljárás nyerteseivel februárban kötött megállapodásokat.