Vonzóbbá vált a távfűtés Magyarországon, legalábbis a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) tagvállalatainak adatai szerint az elmúlt években ezres nagyságrendben nőtt az ellátott lakások száma (a korábbi években a szakemberek is megkongatták a vészharangot az akkor egyre gyakoribb leválások miatt, mert a cégek eredményességét nagyban befolyásolhatja az ügyfélszám) − írta a Napi.hu. Fordulatot jelez, hogy például Miskolcon a 8-10 évvel ezelőtt levált lakossági fogyasztók egyre gyakrabban érdeklődnek a távhőrendszerre való visszakapcsolódás lehetőségéről, de Kaposváron is 30 százalékkal bővült a szolgáltatási terület és a pécsi szolgáltató is növelte ellátási területét.

A lakossági szolgáltatásból eredő veszteségek kompenzálása ugyanakkor elkerülhetetlen lesz a szektorban, a kompenzációt idén és jövőre is fenn kell tartani, miután az újabb, 11,1 százalékos csökkentés hatással lesz az önkormányzati cégekre is − véli Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Az igényelt összeg nagysága egyelőre kérdéses, a szükséges támogatás mértékét az időjárás is erősen befolyásolhatja, illetve településenként és társaságonként is jelentős eltérések mutatkozhatnak. Az idei első félévben 52 milliárd forint kompenzációt kapott az ágazat, részben a hosszú fűtési szezon miatt (a dotáció a hatósági áron vásárolt vagy saját termelésben előállított hő ára és az értékesítési díj különbözetét egyenlíti ki). Az idén január 1-jével megvalósult 10 százalékos rezsicsökkentés önmagában évi mintegy 11-12 milliárd forint támogatást tett szükségessé a Matászsz szerint.

A szolgáltatók, illetve az üzemeltető önkormányzatok azt javasolják, hogy az energiahivatal vizsgálja felül, hol lehetne módosítani a beszerzési árakon. Schmidt szerint szerkezetátalakításra, az energiahatékonyságot növelő beruházásokra, egyes területek leszakaszolására és egyedi ellátásra való átállásra is szükség lesz, illetve a fejlesztési prioritások közé kell emelni az önkormányzati fejlesztési pályázatokat is.