Folyamatos áremelkedéssel számolnak a magyar juhtenyésztők húsvétig, a tavalyi aszály miatt sokan hagyták el a nyár végi termékenyítést, de a korai húsvét is közrejátszik abban, hogy Európa-szerte kevés az árualap − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecstenyésztők Szövetségének ügyvezetője. Az exportár jelenleg 800-900 forint körül alakul kilogrammonként, ez azonban a kereslet, illetve a forintgyengülés miatt emelkedhet. Mivel kevés bárány született, és az idő is rövid volt a megszokott súly eléréséhez, a kereslet kielégítése érdekében a múlt héten elindult a 20 kilogramm alatti bárányok kivitele is, a tavaszi időszakban szokásos 200-250 ezer bárányt várhatóan idén is exportálják a hazai tenyésztők. A húsvéti időszakban a legnagyobb felvevő piac továbbra is Olaszország, de a tél végén újrainduló török exportkereslet is felhajthatja az árakat.

Kép: MTI

Magyarország jó állat-egészségügyi helyzetéből eredően előnyben van a nagyobb nyugat-európai versenytársakhoz képest a török és a görög piacon. Az elmúlt három évben arra is volt példa, hogy a bárány- és juhexport harmadát Törökország szívta fel. A feldolgozott termékek kivitele évek óta nagyjából azonos szinten stagnál − évi 40-50 ezer juh talál így gazdára a külpiacokon. A húsvéti csúcsidőszakban ugyanakkor a két hazai vágóhíd visszajelzései alapján egyre élénkebb kereslet mutatkozik a belpiacon is a bárány- és a juhhús iránt.

Az elmúlt három évben − a 2012 végi átmeneti megtorpanástól eltekintve − folyamatosan és egyenletesen emelkedett az élő juh felvásárlási ára, Európa legtöbb országában ugyanis ez a húsféle kedvelt, ráadásul az EU csak 75 százalékig önellátó.

Támogatások nélkül azonban továbbra sem rentábilis a juhtartás − sem Magyarországon, sem más uniós országban. Az anyajuhállomány tavalyi, kismértékű növekedése − jelenleg 930 ezer körüli a létszám − is annak tudható be, hogy a vidékfejlesztési tárca meghirdette a nemzeti költségvetésből finanszírozott top up támogatások kiváltására a teljesen uniós forrásból származó kérődző-szerkezetátalakítási támogatást. A juhtartók ezt először idén tavasszal kapják kézhez, de már ez is elegendő volt az állomány folyamatos csökkenésének megállításához − tette hozzá Hajduk.