Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint másfél éve tart a hitelezőknek, elsősorban a beruházásait finanszírozó bankoknak több mint 2 milliárd forinttal tartozó Esztor Építő és Szolgáltató Kft. felszámolása. A felszámoló Concurs Zrt. ezúttal hat, esztergomi és dorogi ingatlant hirdetett meg értékesítésre. Köztük a legértékesebbet, az Esztergom belvárosában, a Kossuth Lajos utcában felépített, közel 2600 négyzetméteres területen lévő Erzsébet házat, benne 32 lakást, 5 irodát, 12 üzletet és 34, teremgarázsban kialakított parkolóhelyet, az irányár nettó 1,219 milliárd forint. Pályázni augusztus 3-ig lehet.

A társaságot 2002-ben, elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy az ágazat konjunktúráját kihasználva Esztergomban és Dorogon ingatlanfejlesztéseket valósítson meg. Ezeket döntő részben hitelből finanszírozták, és az évtized első felében indított esztergomi Galagonyás lakópark és a Hunyadi utcai beruházások, valamint a dorogi fejlesztések sikeresen zárultak. (A most kiírt pályázatban az ezekben még el nem adott lakást és három üzletet hirdették meg, 20, illetve 10-10 millió forintért.) Az Erzsébet ház megépítésébe épp a válság kitörése előtt vágtak bele, több mint 1,5 milliárd forintos, az Erste Bank által folyósított hitel segítségével. A Kossuth Lajos utcai foghíjtelek mielőbbi beépítése az önkormányzat számára is fontos volt, mivel a városképet csúfította és megoldást kínált az egyre égetőbb parkolási gondokra is, hiszen a történelmi belváros szívében 6500 négyzetméternyi területen, 193 gépkocsi elhelyezésére alkalmas mélygarázst terveztek. Az önkormányzat döntése szerint a parkolóhelyek egy részét legalább 12 évre bérbe veszi a cégtől. A komplexum 2009 végére elkészült, s a mélygarázs 138 beállóhelyét egy önkormányzati tulajdonban lévő cég kezdte el működtetni, 52 parkolóhelyet a ház lakóinak, illetve az üzlet- és irodatulajdonosoknak tartottak fenn. Az egyre rosszabb piaci helyzet ellenére a beruházó Esztornak az Erzsébet ház jó néhány ingatlanát sikerült eladnia, illetve bérbe adnia, ám mindez kevés volt ahhoz, hogy a többnyire devizában felvett hitelek megemelkedett törlesztőrészleteit fizetni tudják. Növelte a gondokat, hogy a hatalmas, máig nem teljesen befejezett épületegyüttes kivitelezése a tervezettnél jóval többe került.

Az Esztornak 2009-ben, tevékenységének utolsó teljes évében 281 millió forintos nettó árbevétel mellett 96 milliós vesztesége volt, kötelezettségállománya meghaladta a 2,1 milliárd forintot. 2009 decemberében, az Erzsébet ház ünnepélyes átadásakor már sokan tudták, hogy a társaság belebukik történetének legnagyobb fejlesztésébe. 2010 júniusában a jelenleg még két másik esztergomi céget (Ingatlan-Ász és Ingatlan-Globál ingatlanüzemeltető kft.-k) működtető tulajdonos az Esztor székhelyét "áttette" Nagykanizsára, ám a felszámolást nem sikerül sokáig elodáznia, a szeptemberben megindított végelszámolás decemberben felszámolásba fordult.