Az amerikai szigorítás elmaradása kedvező terepet biztosít az MNB monetáris tanácsának (MT), hogy jövő kedden akár az augusztusi húsz bázispontnál újra nagyobb ütemben folytassa a kamatvágást. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők különböző prognózisokat adtak a döntésre: bár a konszenzus 20 bázispontos csökkentést vár, a vélemények 10 és 30 bázispont közötti széles skálán szóródtak. A kamatpálya aljával kapcsolatban viszont sokkal nagyobb az egyetértés, szinte mindenki továbbra is 3,0-3,25 százalék környékén várja a ciklus végét, amit nagy valószínűséggel még az idén, legkésőbb 2014 elején elér a tanács.

Nem egyértelmű azonban, hogy jövőre, a Fed szigorítására és a hazai gazdasági kondíciók megváltozására hogyan reagál az MNB. Bár a konszenzus enyhe szigorítást, 2014 végére 3,45 százalékos rátát jósol, elég nagy szórás mellett adták meg előrejelzéseiket a szakemberek. Volt, aki szerint jövőre folytatódhat a lazítás és akár 3 százalék alá is benézhet a kéthetes kamat − ez amúgy a növekedési hitelprogram nyomán keletkező jegybanki veszteséget is mérsékelné. Mások szerint viszont a fejlett piaci hozamemelkedés bár lassabb ütemben, de folytatódik, ami miatt a jövő év végét akár 4,25 százalékos alapkamattal is zárhatja a magyar gazdaság.

Egyelőre támogató a környezet

Mivel most a külső és a belső környezet is támogató, valószínű, hogy a jövő héten vág az MT, csak a mérték a kérdés. Visszatérhetnek a 25 bázispontos lépésközre, 3,55 százalékra mérsékelve a kamatot. Nagyjából ezen a szinten árazza jelenleg a piac a ciklus végét, vagyis különösebb meglepetést nem okozna egy ilyen alacsony alapráta − véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere. Egyértelműen jobb a hangulat, mint múlt hónapban, így most a befektetők óriási iramban fordulnak vissza a feltörekvő piacokra. Mindenhol jókora erősödést tapasztalunk, amit a tanács biztosan szívesen kihasznál, ráadásul a legfrissebb hazai inflációs mutatók is bőven lehetővé teszik a lazítást − véli Bebesy.

Az elemző szerint nem könnyű ebben a helyzetben megállapítani, hol lehet a kamatciklus alja. Ezzel együtt az "alapvető történet" a Fed bejelentésével sem változik: az amerikai gazdaság élénkül, bár lassabban, mint a jegybank szeretné, ezért előbb-utóbb elkerülhetetlen visszavenni a lazításból, ami miatt idővel emelkednek a hosszú oldali fejlett és fejlődő piaci hozamok. Ez óvatosságra kell hogy intse az MNB-t, nehogy túlvágjon. Közel vagyunk a kamatpálya aljához, de a jelenlegi kedvező körülmények között elképzelhető, hogy elérhető a 3 százalék − véli Bebesy.

A fundamentumok is kedvezőek

A Fed döntése a magyar piacokon is éreztette jótékony hatását, a fundamentumok és a kockázati megítélés alakulása arra mutat, hogy az MNB az előző hónaphoz hasonlóan szeptemberben is egy "bátor", 20 bázispontos kamatvágás mellett teszi le a voksát − prognosztizált Trippon Mariann, a CIB Bank Zrt. makroelemzője. Várakozása szerint az év végére − a külső hangulat függvényében − 3,5 százalék alá is süllyedhet a ráta. A második negyedéves GDP-adat és az azóta közzétett havi indikátorok lassú élénkülést jeleznek, a fellendülés azonban továbbra is lanyha. Eközben az infláció az újabb rezsicsökkentés miatt év végéig tovább süllyed, így a kereslet oldali inflációs nyomás hiánya és a nagy valószínűséggel 2014-ben is teljesülő inflációs cél megfelelő muníciót szolgáltathat az MT-nek a kamat további faragására. Erre mind a jegybankelnök, mind Balog Ádám alelnök egyértelműen utalt néhány nappal korábban, sőt az alelnök azt is hozzátette: újabb 10-20 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani.

A jegybanki kommunikáció viszonylag egyértelműen jelzi, hogy a tanács a lehető leghamarabb és a lehető legmélyebbre mérsékelné az alapkamatot. Az év végéig hátralévő hónapok kamatpályája az ország kockázati megítélésének alakulásától függ. Amennyiben a globális hangulatban nem lesz komolyabb negatív fordulat és országspecifikus tényezők (például a 2014-es költségvetés és devizahiteles mentő csomag) sem okoznak számottevő forintgyengülést, Trippon reális esélyét látja annak, hogy év végére 3,5 százalék alá süllyedjen az irányadó ráta.

Jövőre a szigorítás sincs kizárva

Nemcsak a jövő héten, hanem a további idei döntéseknél is 20-20 bázispontos vágásokra számít Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, így év végére elérhető a 3 százalék. Az elemző szerint e szinten befejeződhet a monetáris lazítás. Egyelőre annak sincs jele, hogy szigorításra lenne szükség, de egy ilyen helyzet bármikor előállhat 2014 folyamán. A Fed ugyanis előbb-utóbb elkezdi szűkíteni a QE3 programot, így jövőre kisebb lesz a likviditás. Ez pedig a feltörekvő piacokat érzékenyen érintheti, ami az MNB-t is kamatemelésre kényszerítheti, de az Equilor alappályája egyelőre nem számol monetáris szigorítással.