A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) februárban újabb kiegészítő megbízást adott a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatások és tanulmányok készítésére, valamint szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra nettó 196 millió forint keretösszegben. Az új vállalkozási szerződés a 2011 decemberében kötött és 2014. december végéig hatályos tanácsadási szerződés újabb kiegészítése. A keretösszegek teljes lehívása esetén összesen nettó 3,723 milliárd forintot (plusz 27 százalék áfa) fizethetnek ki a konzorciumnak a szerződésekben rögzítettek szerint − közölte lapunkkal az NFM.

A minisztérium honlapján közzétett szerződéses adatok szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Strategopolis Kft. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciumával 2011. december 8-án nettó 1,110 milliárd forintos, majd három hónappal később, 2012. február 23-án újabb nettó 2,417 milliárd forint keretösszegű megállapodást írtak alá. A háromszorosára növelt összegű szerződés teljesítése során a Miniszterelnökség is részt vesz az elvégzendő feladatok szakmai tartalmának meghatározásában, illetve az elvégzett feladatok ellenőrzésében.

A konzorciumot bevonják a jogszabály-előkészítésbe is

A Századvég-csoportnak szinte minden területre kiterjedően kell a kormányzatnak szakpolitikai tanácsokat adni, a témák közt szerepel a nemzetközi gazdaságfejlesztés, szociálpolitika, társadalom-, ifjúság- és esélyegyenlőség-politika, innováció, médiapolitika és médiapiac, kultúrpolitika, energetika és fenntartható fejlődés, foglalkoztatáspolitika, környezetvédelem, informatika és kommunikáció, közigazgatás, önkormányzatok, területfejlesztés, vagyongazdálkodás, európai uniós támogatások elosztása és lehívása, infrastruktúra, kritikus infrastruktúra-biztonság, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. A cégek feladata a tanácsadás mellett a jogszabály-előkészítésben való közreműködés, többek közt a nemzeti szerencsejáték-stratégia, a nemzeti postastratégia, a MÁV-csoport szervezeti stratégiája, a nemzeti iparfejlesztési stratégia, az uniós források lehívásának állapotfelmérése, az állami és önkormányzati energiahatékonyság és a beszerzési politika meghatározásában.

Állami támogatók, megtriplázott bevétel

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány hivatalosan 1993-ban jött létre, céljai között szerepelt és szerepel most is − honlapja szerint − az "új politikatudományi oktatási rendszer bevezetése", a képzés mellett politikatudományi kutatásokat végez, könyv- és folyóirat-kiadással foglalkozik. A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány elnöke most Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég alapítvány összes bevétele 2011-ben közel háromszorosára nőtt az előző évinek, 405,8 millió forintra, ebből 399,1 millió volt a közhasznú tevékenységének bevétele − derül ki a 2011-es közhasznúsági jelentéséből. Összes tevékenységének költsége mintegy 395 millió forint volt, így az évet 9,5 milliós eredménnyel zárta (ehhez képest 2010-ben még 186,7 milliós veszteséget könyvelt el).

Az alapítvány 2011-ben összesen 172,2 milliós támogatást kapott, a legnagyobb támogatóik közt szerepel az MFB Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MVM Zrt., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az OTP Bank Nyrt. és Magyarország 2011-es soros EU-elnöksége idején megvalósított Civil napok szervezése kapcsán az állami rendezvényszervező Hungarofest Nonprofit Kft. és az Európai Bizottság. Egyéb bevétele tevékenységeiből és pályázati forrásból származott.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból. A társaság alapításának első évében, március végétől december végéig közel 22 milliós nettó árbevételt ért el, amelyet 2011-ben több mint hatszorosára, 210,6 millióra növelt. Az első évi 14,5 milliós üzemi veszteséget 2011-ben 24,5 milliós eredményre növelte − derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az állami megbízások alapján 2012-ben vélhetően milliárdos bevétele volt a gazdaságkutatónak.

A Századvég Gazdaságkutató 2012 júliusában két elemzés (szállítás és logisztika, valamint megújuló energiatermelés témákban) elkészítésére kapott megbízást a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzés eredményeként, nettó 3,9-3,9 millió forintért. A társaság rendszeresen dolgozik a parlament Fidesz-frakciójának, így például tavaly márciusban 24 millió forintért nyolc tanulmányt rendeltek tőle, gazdaságpolitika és makrogazdasági konjunktúra témákban. Egy hónappal később, áprilisban nettó 19,2 millió forintért szerződtek vele négy tanulmányra a "politikai erőtérvizsgálat, a kelet-közép-európai országok (Balti-tengertől az Adriáig terjedő régió) politikai napirendjei és releváns szakpolitikái" témakörben − derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Hatvanmilliós osztalék a Strategopolisnál

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.

A Strategopolis tulajdonosai a 2011-es üzleti év végén az adózás utáni eredmény és az eredménytartalék terhére 59,2 millió forint osztalékot vettek fel.

A Strategopolis is dolgozik az Országgyűlés Fidesz-frakciójának, 2012 áprilisában négy tanulmány elkészítésére kapott megbízást "önkormányzati hatásvizsgálat az egészségügyi és az oktatási rendszer átalakítása tárgyában" a törvényalkotási munka elősegítése érdekében, nettó 12 millió forintért.

A Strategopolis a Kód Kft.-vel közösen nettó 3,9 millió forintért végez piackutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a mobil szélessávú szolgáltatások magyarországi használatáról és elterjedtségéről. A cégekkel 2012 novemberében állapodtak meg − áll a Közbeszerzési Értesítőben.

Strategopolis Kft.-mérlegadatok (millió Ft)

200920102011
Értékesítés nettó árbevétele97,077,1153,6
Üzemi tevékenység eredménye4,514,440,6
Adózás előtti eredmény4,513,740,2
Mérleg szerinti eredmény3,712,70,1
Forrás: Céginfo.hu