Azok után, ami az elmúlt egy hónapban az MNB-ben történt, ma reggel benyújtottam az alelnökségről és a monetáris tanács (MT) tagságáról való lemondásomat a köztársasági elnöknek, legkésőbb április 22-i határidővel − jelentette be tegnap Király Júlia, a magyar jegybank alelnöke. Egyre növekvő valószínűségét látom nem kellően megalapozott, elhibázott döntések meghozatalának, amelyekért sem alelnökként, sem az MT tagjaként semmiféle felelősséget nem kívánok vállalni − írta lemondó levelében a közgazdász. (A lemondás a közléssel hatályos, azt a köztársasági elnöknek nem kell elfogadnia.) Király szerint a dátumnak a legkevésbé a múlt heti MT-üléshez van köze, ahogy fogalmazott: egy hónapot adtam az új elnöknek, Matolcsy Györgynek, ez az idő lejárt.

Király Júlia 2007. július 3-tól volt alelnök, így hatéves megbízatásából még csaknem három hónap lett volna hátra. Figyelmeztetni akarok a 86 nappal korábbi távozással. Korábban is megyek, ha találnak addig alelnököt − fogalmazott a szakember lemondása bejelentésekor. (A jegybanktörvény szerint az MNB működéséhez minimum két alelnök szükséges.) A távozó alelnök lemondó levelében − amelynek másolatát megkapta Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke is − komoly veszélyekre figyelmeztetett.

Indoklása szerint az elmúlt hat évben esküjének megfelelően az ország gazdaságát szolgálta. A kompetens stáb anyagai alapján szuverén módon, felelősen tudtunk dönteni − fogalmazott Király −, ez volt a jegybankos ethosz, amely konzervatív, szakmailag elkötelezett és a gondolat szabadságára épül. A parancsra megírt és átírt, a bizalmatlanság légkörében készült elemzések rossz és nem kellően átgondolt döntésekhez vezetnek − figyelmeztetett az alelnök. Véleménye szerint Matolcsy, a jegybank március 4-én hivatalba lépett új elnöke az MNB legfontosabb stratégiai döntéseit hozó MT számára előkészítő munkát végző stábot egy monetáris, pénzügyi, valamint a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben megfelelő elméleti ismeretekkel és gyakorlati szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező alelnök alá rendelte. Az új vezetés a stáb éléről és fontos területekről kulcsembereket távolított el − áll a lemondásban. Király szerint az MT jelenleg nem tudja maradéktalanul betölteni a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozójának szerepét, az új működési mód egyre kevésbé biztosítja, hogy a tanácsban felelős döntések születhessenek.

A leköszönő jegybanki vezető úgy látja, hogy a kamatdöntések utáni tájékoztatás, a konferenciák lemondása a bizalmatlanságot növeli, a transzparenciát pedig csökkenti. Nincsenek apokaliptikus vízióim, a forint nem dől be − tette hozzá −, ám hosszú távon veszélyes a folyamat. Király elmondása szerint most hosszabb ideig pihenni szeretne, a lemondását bővebben nem szeretné magyarázni.