A KSH nyilvánosságra hozta a tavalyi eredményszemléletű hiány mértékét: az államháztartás hiánya a célul kitűzött 3,8 százalékkal szemben a GDP 4,2 százaléka. A túlzottdeficit-eljárásban figyelembe veendő hiány mintegy százmilliárd forint eltérés a tervekhez képest, ezt a kormány az önkormányzatok vártnál magasabb hiányával, valamint az új adórendszer miatt decemberben elmaradt szja- és tb-járulék-bevételek elmaradásával magyarázta.

A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai szerint 2010 végén 21,7 ezer milliárd forint volt, ami a GDP 80,2 százaléka. A hiány túllövésének közvetlen következményei nem lesznek − főleg az NGM azon közleményének függvényében, hogy a magánpénztári vagyon államosításából befolyó bevételeknek köszönhetően 2011-ben a tervezett 2,9 százalékos hiánnyal szemben kétszázalékos többlettel zárhat az államháztartás.

A magán-nyugdíjpénztári vagyon teljes elszámolása önmagában akár a GDP négy százalékának megfelelő többletet eredményezne, ám a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint már döntött a BKV és a MÁV részleges konszolidálásáról. Ez a lépés GDP-arányosan 1,3 százalékkal rontja a többletet. A kormány arról is döntött, hogy kivált egyes meg nem nevezett ppp-projekteket, ami a GDP 0,7 százalékának megfelelő kiadással jár − így lesz az államháztartási többlet a GDP két százaléka.

Az államháztartás eredményszemléletű egyenlege (a GDP százalékában)
2006−9,4
2007−5
2008−3,6
2009−4,5
2010-4,3
20112
2012−2,5
2013−2,2
2014−1,9
Forrás: KSH, NGM

A NGM utal arra is, hogy mindezen döntések nem érintik az elfogadott költségvetés pénzforgalmi sarokszámait, amelyből létrehozzák a költségvetés stabilitási alapját −  és nem tekintenek el a 250 milliárd forintos kiadási zárolásról.
Az április 15-én Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogram tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek. A tervek szerint a programot a kormány e hét szerdai ülésén megtárgyalja.