A Malév február 3-i leállása után csoportszinten több mint kétezer fős létszámleépítést jelentettek be, ebből mintegy 1400 fő a Malév Zrt.-től kerül ki. (Ebből 1100 fő a Malév Zrt. alkalmazottja, 300 fő pedig kölcsönzött munkavállaló.) Király József, a Malév Zrt. hr-igazgatója lapunknak elmondta, hogy a jövő hét második felében születhet meg a csoportos létszámleépítésről szóló döntés (eddig csak a szándékot fogalmazta meg a légitársaság), amit aztán bejelentenek a munkaügyi hivatalnak, ekkor már neveket és kereseteket is közölnek. Ezek után kapják meg a dolgozók az értesítést arról, hogy harminc nap múlva a munkáltató rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyukat. Ekkor kezdődik a felmondási idő, a munkaviszony pedig annak végén szűnik meg. Ez dolgozónként különböző időpontot jelent, hisz az a munkaviszonyban letöltött időszaktól függ. Az igazgató szerint elhúzódó, hosszabb folyamatra lehet számítani.

A légitársaság két legjelentősebb leányvállalatánál, a repülőgép-javítással foglalkozó Aeroplex Kft.-nél 230 fős, a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling Zrt.-nél pedig 450 fős elbocsátás várható. Úgy tudjuk, ezek a munkavállalók jelenleg "állásidőn" vannak, és erre az időre − elvileg − fizetés is megilleti őket. Csorba Atilla, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnöke − aki egyben a Ground Handling fb-tagja is − irreálisnak tartja a leánycégeknél bejelentett leépítés mértékét.

A Ground Handling megrendeléseinek mintegy hatvan százaléka származott a Malév Zrt.-től, a többi pedig egyéb szereplőktől. A piaci lehetőségek kiaknázása és esetleg egy új nemzeti légitársaság megjelenése módot adna a korábbi létszám megtartására − véli Csorba. A jól képzett, biztonsági átvilágításon is átesett szakembereket ugyanis "nem kellene elfecsérelni" − fogalmazott az elnök, aki szerint a leépítési döntés nélkülözte a szakmai előkészítést, "csupán egy vonalat húztak". Az is kérdés, hogy miért marad ugyanannyi vezető a Ground Handling Zrt.-nél, mint korábban, amikor körülbelül hétszáz főt foglalkoztattak. Csorba szerint nincs terv a megváltozott körülményekre, hiányzik a koncepció, hogy a helyzetnek megfelelően miként szervezzék át a társaságot.