Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Millenniumi Városközpont és a lágymányosi egyetemi campus közelében épül fel jövőre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új bölcsészet- és társadalomtudományi kutatóháza: az akadémiai kutatóintézet-hálózat infrastruktúrájának fejlesztését célzó megújítási program keretében 8 milliárd forintos kormányzati támogatásból Budapest IX. kerületében, a Vaskapu utca 41. és a Tóth Kálmán utca 4. szám alatt található beépítetlen területen épül fel a humán tudományok művelését szolgáló korszerű kutatóház − adta hírül az MTA. Augusztus 14-én az Akadémia és az osztrák tulajdonú Európa Ingatlanbefektetési Alap szerződést kötött a telekvásárlásról. A telekre a tervek szerint olyan többemeletes, kutatóintézeti célokra tervezett, a XXI. századi igényeknek megfelelő könyvtárral felszerelt kutatóház épül, amelyben a humán és társadalomtudományok erőforrásait koncentrálva, várhatóan 30 százalékos üzemeltetésiköltség-megtakarítással működhetnek a jelenleg a város különböző pontjain nem kutatóintézeti célokra épült ingatlanokban elhelyezkedő, drágán üzemeltethető kutatóközpontok és kutatóintézetek.

A kutatóház létrehozásának menedzsmentjével az Akadémia elnöke Pálinkás Gábor akadémikust bízta meg, aki az idén novemberben átadandó, 9,5 milliárd forintból megvalósuló, világszínvonalú MTA Természettudományi Kutatóközpont beruházását is irányítja. A projektbiztos a tervezésbe bevonta az érintett humán tudományok kutatóközpontjainak vezetőit, hogy a tervek minden szakmai igényre kiterjedően készülhessenek el.

Az MTA májusi közgyűlésén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Pálinkás József akadémiai elnökkel megállapodtak a bölcsész- és társadalomtudományi kutatóközpont kialakításáról, június 17-én pedig megjelent egy kormányrendelet az ehhez szükséges források biztosításáról. A kabinet a kutatóház létrehozását összesen 8 milliárd forinttal támogatja, valamint felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy az előirányzatmaradvány-elszámolásról szóló kormány-előterjesztés készítésekor legyen figyelemmel az MTA-fejezet előző években keletkezett, 1,19 milliárd forint, kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzat-maradvány e célra történő felhasználhatóságára. A jogszabály szerint a kutatóház létrehozásának ütemezett megvalósításához 2013. második félévben legfeljebb 800 millió forintnak rendelkezésre kell állnia, a 2014-es költségvetés tervezésénél pedig gondoskodni kell a maradék 6 milliárd forint költségvetési forrás rendelkezésre állásáról.