A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) forrásai 2014 után csaknem a tízszeresére nőhetnek, ha az unióban jóváhagyják az ezzel kapcsolatos javaslatokat − jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterek február közepi ülését követően.
A központ a jelenlegi tervezési időszakban 300 millió euróval rendelkezik, a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kutatási és innovációs keretprogram, a Horizon 2020 keretében viszont az uniós finanszírozás 3 milliárd euró fölé nőhet. Az egyetemek, kutatóintézetek és iparvállalatok között úgynevezett tudásklaszterek létrehozásán dolgozó központ tevékenysége újabb klaszterek kiépítésével bővülhet, és bízni lehet abban, hogy azokba magyar vállalatok és intézmények is be tudnak majd kapcsolódni − véli a politikus. Az uniós tőkéhez az intézet a működési keretek szerint 75 százalékban állami vagy magántőkét is társít. A Horizon 2020-szal kapcsolatban elmondta azt is, hogy a tervek szerint a kutatási programok esetében is kiemelt szerepet kap a kis- és középvállalkozások részvételének növelése.

Foglalkoztak a miniszterek a javarészt még tavaly tavasszal, magyar EU-elnökség alatt kidolgozott uniós közös szabadalom ügyével is, azonban nem tudtak döntésre jutni az utolsó nyitott kérdésben, hogy hol legyen a székhelye a vitás kérdésekben dönteni hivatott szervezetnek. Korábban az EU-országok vezetői egyetértettek abban, hogy még az idei első fél évben rendezni kell a kérdést, ezért várhatóan májusban döntenek. Így várhatóan akkor véglegesítik azt is, hogy Budapesten lesz az uniós szabadalmi bírók képzésének központja.

A versenyképességi tanácson vita volt a közbeszerzésekre vonatkozó uniós szabályok reformjáról is. A cél az, hogy a rendszer rugalmasabbá váljon, amelybe a kkv-kat is az eddiginél jobban bevonják. A tervek szerint a nyílt közbeszerzési eljárás mellett a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárást a jelenleginél szélesebb körben lehetne alkalmazni. Szó volt arról is, hogy közbeszerzések egyszerűsített rendszere kiterjedjen a szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatások területére.