Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. szeptember 3., hétfő 0:00   Jankó Judit

"Meghatározandó" képekkel kezd a Belvedere

Több mint egy évtizede nincs senki Magyarországon, aki hivatalosan megmondhatná, hogy egy műtárgy hamis-e vagy sem. A Belvedere Galéria sem akarja eldönteni az első őszi aukcióján kalapács alá kerülő képek eredeti voltát: szinte jelképes kezdőárakon "meghatározandónak" minősített képeket kínál. Egy hétre rá viszont biztos talajról indul egy herendi kollekció tárgyaival.

Mióta megszűnt Magyarországon a múzeumi hivatalos bírálat − ez 2000-ben történt −, nincs olyan független fórum, amelyik szakértői véleményt adna ki egy-egy műtárgy eredetiségéről. Felértékelődött a bizalom szerepe egy-egy galerista vagy művészettörténész álláspontjának megítélésekor, miután az írásos szakvélemény önmagában nem garancia semmire. Akár magánvéleménynek is tartható, hiszen − a külföldi gyakorlattal ellentétben − készítője nem vállal anyagi felelősséget: ha később kiderül, hogy tévedett, nincs kinél kártérítést kérni. (Külföldön sem a saját vagyonával felel a szakértő, hanem felelősségbiztosítást köt, de itthon egy biztosítónak sincs ilyen szolgáltatása.)
A galériák árverési szabályzatában szerepel, hogy hamis festményt visszavesznek, csakhogy vitás esetekben nincs kamara, szakmai fórum, amely döntene, a művészettörténészek mögött sincs szakmai érdekvédelmi szervezet. Adott esetben a bíróság előtt mindenki bemutatja a saját igazát alátámasztó szakvéleményt, és a bíró − aki értelemszerűen nem szakember művészeti kérdésekben − majd eldönti, kinek hisz. Ráadásul az utóbbi időkben az internetes piactereken, egyébként pedig a bolhapiacokon tömegesen jelennek meg hamis képek, melyek aztán becsoroghatnak a galériák kínálatába. Oda-vissza ható folyamat ez: azt a festőt, aki jó árakat ér el a nyilvános árveréseken, biztos, hogy hamisítani fogják. Hallgatólagosan a magyar műkereskedelem összes szereplője elismeri, hogy ez még a válságnál is nagyobb probléma − gyakorlatilag mindent és mindenkit hamisítanak.

Aktok Európai festő képe, 75 ezer forintért
Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

A Belvedere Galéria is többször került nehéz helyzetbe, eredetiségviták középpontjába, már működésének kezdeteitől. Mindenféle megoldással próbálkoztak: volt, hogy kivették a vitatott képet az árverési anyagból, volt, hogy pereskedtek, időnként nem törődtek a szóbeszéddel vagy az újsághírekkel, és volt, amikor érveltek és nulla forintról indítottak egy művet.

Most, az őszi szezon első árverését Meghatározandó (jelzetlen és aláírt) képek címen rendezik szeptember 8-án szombaton. Nem kockáztatnak: keretárban, néhány ezer forintért indítják a képeket, amelyeknél a meghatározás legfeljebb annyi, hogy "magyar festő" vagy "európai festő". Persze ez is elindíthatja a régi − egyébként eldönthetetlen − vitát: mi legyen a kétes képekkel, hogyan lehet kivonni őket a piacról, ha egyáltalán ki kell vonni. 2007-ben a harmadik Falk Art Fórumon a Nagyházi Galéria jelképesen elégetett 14 hamis festményt, 2008-ban viszont a Belvedere Galéria nulla forintért árverésre bocsátott egy néhány szakértő által Csontvárynak tulajdonított, mások által vitatott festményt, amit aztán 3 millió forinton ütöttek le.

Tatárok A legolcsóbb mű egy orosz pasztell, kétezer forintért
Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

A bemelegítésnek mindenképp jó képaukció után szeptember 15-én a Belvedere a herendi porcelánoknak szentel árverést, a galéria történetében először. A herendiknek mindig is nagy gyűjtőköre volt, de tematikus árverést még nem tartottak belőlük. Most 103 porcelán kerül majd kikiáltásra − mindegyik ugyanabból a gyűjteményből −, a katalógusban a kikiáltási árak mellett a becsértéket is feltüntetik. A pár ezer forintos rózsák, a néhány tízezer forintos dísztányérok, a százezres kategóriájú vázák, tálak mellett néhány értékes szoborra is lehet licitálni. Az 1954-es, Tóth János formaterve alapján készült Csikós becsértéke 900 ezer−1,2 millió forint, a kikiáltási ára pedig 550 ezer. Egy megbokrosodott lovon ülő meztelen amazon Lőte Éva formaterve alapján pedig 300 ezerről indul, becsértéke 500−600 ezer forint.

 

Hozzászólok
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Kiderült, mit tervez az MNB a Bálnával

A budapesti Bálna kulturális központban oktatási és pénzügyi központ jöhet létre, amely a Magyar Nemzeti...

Egyre nagyobb veszélyben Magyarország

Magyarország folyamatosan csúszik lefelé azon a listán, amely a klímaváltozás veszélyei alapján állítja...

Újabb pofon Simicskáéknak

A BKV ki akarja szorítani területéről a Metropolt.

Paks 2: keresheti a kiskapukat a magyar ...

A magyar kormány a következő hónapokban vélhetően olyan kiskapukat fog keresni, amelyeken átslisszolva...

NAV: indulnak az ellenőrzések

Mostantól Szilveszterig bárhol, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .