A berettyóújfalui központtal működő Igazgyöngy Alapítvány hat településen nyújt alapfokú művészeti oktatást, és 13 településen szociális segítséget a térség lakosainak, ahol L. Ritók Nóra alapító, a művészeti iskola igazgatója több mint 14 éve próbálja meghonosítani a térségben a gyermekközpontú művészeti oktatást és ehhez kapcsolva azt a komplex modellt, mely esélyt adhat a mélyszegénységben élőknek egy jobb életminőségre. Az 1999-ben létrehozott alapítvány modellfejlesztésének helyszíne a Budapesttől 300 kilométerre lévő Told. A település, melynek 350 lakosából mintegy 70 százalék roma, magában hordozza a nyomor, a szegregáció és az esélytelenség összes problémáját.

Fókuszban a gyerekek

Az alapítvány művészeti iskolája délutáni foglalkozásokat tart a helyi általános iskolákban, ahova 650 − közöttük 70 százalékban hátrányos helyzetű − gyerek jár. Az Igazgyöngy nemcsak az oktatást vállalja fel, hanem sokféle módon próbál a mélyszegénységben élő családok problémáin is segíteni. A munkájukat nemrégiben a Vodafone is elismerte azzal, hogy szeptembertől egyéves támogatást biztosít Lencse Máténak, aki Főállású Angyalként koordinálja majd az alapítványt segítő önkéntesek munkáját. A budapesti önkéntesek jelenleg fejlesztő táborokat szerveznek helyi hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Innovatív programok

Az alapítványnak nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jó híre van, amit többek között bizonyít, hogy külföldi médiumok is rendszeresen felkeresik a kelet-magyarországi civil szervezetet. Egy osztrák magánalapítvány, a SzialMarie a közelmúltban első díjjal honorálta tevékenységüket. Nemzetközi mezőnyben szintén díjazta munkájukat az Erste alapítvány is − példaként állítva szociális tevékenységüket hálózata számára, javasolva, hogy mind többen kövessék az alapítvány gyakorlatát.

Az alapítványhoz többféle szociális innováció kötődik. Tavaly például elindította az úgynevezett Szuno projektet; amely romani nyelven álmot jelent. Az álom egy "szociális webshop" formájában valósul meg, melyen keresztül helyi asszonyok gyermekrajzok ihlette kézimunkáit értékesítik.

Magyarországon már elterjedt az Igazgyöngy munkájának híre. Feldmár Nóra ipari ökológus például 3 évvel ezelőtt Toldot választotta diplomamunkája esettanulmányául, melyet a vidéki mélyszegénységről és a fenntartható technológiák kapcsolatáról írt. Kétévi önkéntes munka után immár 3 hónapja az alapítvány munkatársaként dolgozik. Közelebbi területe a biobrikett-gyártás szervezése és az egyéb fűtéshatékonysági programelemek szakmai vezetése. A biobrikett-gyártás célja, hogy − első menetben − a családok önellátásra rendezkedjenek be, s lehetőleg a falu nagy részének tüzelőproblémája megoldódjon. Ezt a programot pályázati pénzekből indították el, és a helyi lakosok egyik legfőbb gondjára kínál megoldást a drága és nehezen beszerezhető tűzifa olcsón, helyben előállítható, környezetbarát fűtőanyaggal (biobrikettel) történő helyettesítése révén. Távolabbi terve, hogy a teljes fűtési rendszert fenntarthatóvá tegye a rossz állapotban lévő házak szigetelése, a nyílászárók cseréje és hatékony kályhák építése révén. Ebben magyar és külföldi szakemberek segítik, a fejlesztés pénzügyi alapját az alapítvány által elnyert díjak és pályázatok fedezik. Az önellátás fenntartására mindenütt óriási szükség van, mert csak így lehet biztosítani, hogy a települések mindennapjai könnyebbek legyenek. Toldon, akárcsak a térség többi településén, nagyon kevés a munkalehetőség, így különös jelentősége van annak, hogy önszerveződő vállalkozások jöjjenek létre, előbb a helyi, majd a távolabbi igényeket kielégítve.

Esélypontok?

Jó lenne, ha az oktatásban megjelenő tehetségpontok mellett, amelyeknek a száma szinte már lefedi az országot, esélypontok is lennének − nyilatkozta nemrégiben L. Ritók Nóra. Rá kell ugyanis a társadalom figyelmét irányítani a problémára, a megoldásra, és ezt rendszerszinten támogatni is kell.

Bármennyire meggyőző a toldi projekt, mégis kétséges, hogy a civil területen sokan vállalnák ezt a munkát, holott számos településen kiutat jelenthetne az ott lakók számára. Fontos feltétel lenne, hogy a közösségfejlesztésre nagyobb hangsúly kerüljön, mert az embereknek mentálisan is segítségre van szüksége. Ehhez jó út a gyerekek felől történő megközelítés, hiszen a gyermeke érdekében a legtöbb szülő partnerré tehető.

A toldi kezdeményezést jórészt pályázatokon elnyert pénzek és civilektől, vállalatoktól érkező adományok segítenek előbbre vinni. Fontos lenne, hogy a programot központi akarat is segítse, ami részben befektetést jelentene, részben pedig megkönnyítené, hogy az állami rendszerbe is beépüljön a modell.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n