Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lapunk által megkérdezett térségbeli ingatlanközvetítők szerint a büfék, panziók, kempingek mellett több szálloda is lehúzza a rolót, nő a kínálat vállalati üdülőkből, s szabadulnának ingatlanjaiktól az önkormányzatok is. Az utóbbiak már  árversenybe is keveredtek. Egyre több szállodát, halászcsárdát, sőt wellness-központot árulnak a felszámolók is, így az ősszel várhatóan tovább csökkennek az árak.

Tóth Lehel, a siófoki Kék Tó Értékbecslő és Ingatlanközvetítő Iroda főmunkatársa a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta, augusztus közepétől csaknem a harmadával nőtt az eladó kereskedelmi és vendéglátó létesítmények száma. Míg tavaly ősszel zömmel kevésbé frekventált helyeken lévő, rosszabb állapotú, kisebb ingatlanokat bocsátottak áruba, az idei szezon után már Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, Fonyód vagy Balatonberény legforgalmasabb helyein is bőséges a választék. Siófokon a minap 55 millió forintért egy olyan néhány éves, étteremmel is rendelkező, nyolcszobás panzió került piacra, amelynek egy kisebb wellness-részlege is van, de reális áron eladó az egyik multinacionális vállalat több hektáros területen lévő üdülője, konferencia-központtal együtt.

Számos értékes ingatlant árulnak pénzintézetek megbízásából. Magasabb áron szinte kizárólag frekventált helyen lévő, vízparti üdülőt, éttermet kínálnak, ám ma már ezek sem nagyon kapósak. A szakember a kereskedelmi létesítmények piacán már az ősszel további, átlagosan legalább 10-15 százalékos árcsökkenést vár.

Nem sokkal jobb a helyzet az északi parton sem − tájékoztatta lapunkat Szirmai Zoltán, a főként kereskedelmi célú ingatlanok értékesítésével foglalkozó keszthelyi ügyvéd. Bár az egyes települések között továbbra is jelentősek az eltérések, Keszthelytől Balatonalmádiig számos, elsősorban a közelmúltban, hitelből épült létesítmény került piacra az utóbbi hetekben. Közöttük szállodák, üzletek, panziók, csárdák, sőt még borozók is megtalálhatók.

Az egyik északi parti településen eladósorba került egy a strandhoz és a kempinghez közeli, igényesen kivitelezett, tavaly elkészült üzletsor is. Egyre több önkormányzat akar megválni táborától, üdülőjétől, vendégházától, amelyek akár több hektáros, értékes területen állnak. Ráadásul többet telekáron kínálnak, sőt az sem ritkaság, hogy egy-egy közeli ingatlan esetében egymással folytatnak "negatív" árversenyt a helyhatóságok. A szakember hozzátette, az ősszel érdemes lesz körülnézni a piacon, hiszen újabb árzuhanás várható.