Négy-öt nagyobb nyelviskola maradhat a piacon, ha a szeptembertől hatályos új felnőttképzési törvény végrehajtási rendeletét a korábban kiszivárogtatott módon hirdetik ki − mondta a Napi Gazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a szakmai szereplőket tömörítő Nyelvtudásért Egyesület elnöke. A kisebb intézmények lemorzsolódása azonban nem most kezdődött, már a szakképzési hozzájárulás tavalyelőtti megszüntetése kedvezőtlenül érintette az iskolákat, ezt azonban TÁMOP-projektekkel igyekezett kompenzálni az állam − szakértők szerint sikertelenül.

Kép: Napi Gazdaság, Koncz György

A nyelviskoláknak korábban egyszeri 400 ezer forintot kellett fizetniük a vizsgahelyi akkreditációért, amit a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végzett. Az eljárás eltörlésével hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer indul, amelynek szabályai "szigorúbbak és differenciáltabbak" − közölte lapunkkal a nemzetgazdasági tárca. Szakértők szerint azonban az új rendszer csak "beleszól" az eddig olajozottan működő struktúrába. Az intézményi akkreditációval korábbról rendelkező iskoláknak az új hatósági eljárás során egyszeri 100 ezer forintot kell fizetniük, viszont minden további program engedélyezése további 60 ezer, egy másik intézménytől átvett program engedélyeztetése pedig újabb 30 ezer forintba kerül.

A rendelkezés azonban csak az akkreditációt már korábban megszerző intézményekre érvényes, az egyéni vállalkozó magántanárokra és a kisebb iskolákra vonatkozóan nincs sem átmeneti, sem végleges rendelkezés, illetve az is kérdés, hogy az eddigi moduláris rendszer megmarad-e. Eddig egy iskola egyszer fizetett akkreditációt egy alapfokútól felsőfokúig terjedő nyelvi programért, egyes információk szerint azonban a moduláris rendszert is megbontják, ami újabb tízezreket emészthet fel az iskoláknál, azaz jelentősen nőnek majd a költségek és bonyultabbá válik a működés − tette hozzá Rozgonyi.

 

Egyszeri akkreditációs díjak (ezer forint)


Vizsgaközpont + egy vizsgarendszer akkreditációja két nyelvből1500
Vizsgaközpont + két vizsgarendszer akkreditációja egy nyelvből2000
További nyelvek akkreditációja nyelvenként300
Kevésbé gyakran oktatott és ritka nyelvek, a magyar mint idegen nyelv és holt nyelvek akkreditációja nyelvenként100
Vizsgaközpont + kizárólag kevésbé gyakran oktatott és ritka nyelvekre, a magyar mint idegen nyelvre, illetve holt nyelvekre kifejlesztett vizsgarendszer teljes akkreditációja500
Akkreditált vizsgaközpont további (általános vagy szaknyelvi) vizsgarendszerének akkreditációja800
Vizsgahely akkreditációja400
Bejelentett vizsgahely átvizsgálása100
Forrás: Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ