Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az épületek energetikai tanúsítványát 2012 elejétől kötelező kiállítani az ingatlan-adásvételi ügyekhez az eladónak, ám a szankciók hiánya és az egyéb törvényekkel való összehangolatlanság miatt nagy a bizonytalanság az ügyben. Mivel az ingatlan-nyilvántartási törvényben nincs föltüntetve a kötelező mellékletek között, a földhivatalok többsége be sem fogadja a tanúsítványokat, arra hivatkozva, hogy nem tudnak mit kezdeni azzal. A tanúsítók gyakran nem veszik komolyan azon kötelezettségüket hogy a C vagy rosszabb besorolású lakásokhoz hatékonyságjavítási tervet kell mellékelni.

A lakástörvényben és a vonatkozó rendeletben történt változás nyomán június 1-jétől az adásvételi szerződésben is rögzíteni kell, hogy az adott ingatlanra kell-e tanúsítványt készíteni, s amennyiben kell, akkor a vevő átvette-e azt − mondta lapunknak Kiss Gergely, a Duna House-holdinghoz tartozó Energetikai Tanúsítvány Kft. divízióvezetője. Eddig ugyanis az ügyvédeknek csak figyelmeztetési kötelezettségük volt, így az adásvételi szerződésben nem tértek ki a zöldkártyára. A jövőben minden energetikai tanúsítvány azonosítószámot kap a Belügyminisztérium adminisztrációs rendszerében, és legkésőbb 2013. januártól 9-től már szankcionálható is lehet a tanúsítás hiánya.

Jelenleg csak azon esetekben kell az eladónak, bérbeadónak a hirdetésben feltüntetnie az ingatlan energetikai besorolását, ha rendelkezik azzal. Miután az eladók jelenleg többnyire a vevő jelentkezése után, annak kérésére készíttetik el a bizonyítványt, egyelőre nincs értelme arról beszélni, hogy az energiahatékonyságáról tanúsítvánnyal rendelkező lakások iránt extra kereslet mutatkozna.

A piaci szereplők szerint a tranzakciók 10-25 százalékában készül energetikai tanúsítvány. Az eladók egyelőre szükséges rossznak tekintik, a vevők pedig nincsenek tisztában a következményekkel, így a lakás energetikai profiljáról többnyire a sárga csekkeket átnézve próbálnak meg képet alkotni. A vásárlók és az ingatlanos vállalkozások körében is jellemző még az információhiány, de az adásvételek mind nagyobb hányadában készül el a tanúsítvány − véli Severnyák Krisztina, az Energiaklub projektvezetője.