Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

− Az informatikai felhő egyre komolyabb vetélytársa az usb-s tárolóknak, pendrive-oknak. Érzik ennek hatását a forgalmukon?
− A felhő és az usb-kulcs nem minden esetben versenyez egymással, van, amikor egymás alternatívái. Például, ha ismeretlen helyre kell elvinni dokumentumokat, vagy olyan helyre küldeni nagyméretű állományokat, ahol ezek fogadására nincsenek felkészülve, a pendrive jobb választás. Ráadásul ha egy 6-700 megabájtos állományt kell feltölteni a felhőbe, az az átlagos adsl-internetkapcsolattal nagyon hosszú ideig tarthat, míg ugyanezt a fájlt egy usb 3-as pendrive-ra pár perc alatt fel lehet másolni. Úgyhogy a felhő, de más miatt sem esett vissza a forgalmunk.

− Melyek azok a területek, amelyeken konkurálnak egymással?
− A menedzselt, vállalati szintű pendrive-oknál nem fordulhat elő adatvesztés: az adatokat titkosítva tároljuk az eszközökön, tehát ha elvész, akkor sem férnek hozzá idegenek. A felhő azonban még korántsem olyan kiforrott technológia, amelyre létfontosságú adatokat lehetne bízni, biztonsági szempontból közel sincs elegendő tapasztalatunk, ami ezt megalapozottá tenné.
Ezen túlmenően a vállalat szerverén is tárolható a cég összes pendrive-jának összes adata, amelyek az interneten vagy a helyi hálón keresztül folyamatosan frissülnek, ezért az elveszett eszköz pillanatok alatt pótolható, a rajta lévő adatokkal együtt.

− Nemrég fogadtak el egy új szabványt, amely szerint akár százwattos teljesítményt is át lehet vinni usb-n. Ez mire lesz használható a jövőben?
− A Kingstonnál teljesen másként állunk ehhez, ugyanis az az álláspontunk, hogy az eszközök fogyasztását mindenképp csökkenteni kell. Épp ezért jelenleg nincs is olyan fejlesztésünk, amely ezt a szabványt kihasználná. Olyan termékek fejlesztésére összpontosítunk, amelyek még inkább energiatakarékosak és még gyorsabbak. Jelenleg mi gyártjuk a világ leggyorsabb usb 3-as pendrive-ját, amely másodpercenként 225 megabájttal olvas és 135 megabájttal ír. Ez nagyjából egy sata kettes ssd-nek megfelelő sebesség.

− Ön szerint mire használható ez a százwattos szabvány?
− Például notebook-töltésre. Egy mai notebook olyan 85 wattot használ töltésre. Nem lesz szükség külön töltőre, az asztali pc-vel fel lehet majd tölteni a notebookot.

− Milyen újdonságok várhatók az usb-technológiában?
− A Kingston fő csapásiránya az usb 3.0, arra készülünk, hogy az usb 2.0-s technológiáról teljesen átállunk az usb-3-ra. Másik fontos csapásirány az új, gyors usb 3.0-s kártyaolvasók fejlesztése, amit a fotósok, a videósok fognak értékelni. A harmadik irány, ahol komoly fejlesztések folynak, az olyan usb 3.0-s adattárolók kifejlesztése, amelyeken operációs rendszert vagy akár egy játékot lehet tárolni, futtatni, hiszen a legújabb laptopok nagy részében nincs már optikai egység.

− Lehet még valami újdonságot kitalálni ezen a piacon?
− Hogyne. Például az általunk kínált urDrive szoftver aktív tárolóeszközzé alakítja az usb-meghajtókat, a szoftver felhasználói még hat gigabájt felhő tárhelyet is kapnak. Az előre telepített urDrive szoftver lényege, hogy egy felhő alapú szolgáltatással szinkronizálja a Kingston pendrive-okon elérhető fájlokat, így biztonsági mentési szolgáltatást és az adatokhoz való hozzáférést is biztosít, a tárhely mellett pedig tartalmaz egy böngészőt, mp3-lejátszót, képnézegetőt és játékokat is. Ha például idegen számítógépen szeretnék hozzáférni a világhálóhoz, akkor ezzel az eszközzel biztonságosan meg tudom tenni.

− Véleménye szerint mennyire veti vissza a piacot , hogy az usb-kulcsok után is jogdíjat kell fizetni az Artisjusnak?
− Az biztos, hogy az ilyen mértékű jogdíj erősen visszafogja a piacot. Azzal, hogy szükség van jogdíj fizetésére, teljesen egyetértek, a mértékkel nem lehet egyetérteni: ma Magyarországon adott esetben a memóriakártyák fogyasztói árának ötven százaléka vagy még ennél is több a jogdíj.