Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. augusztus 29., szerda 0:00   Girnt József

Nem igazi vetélytársa a felhő a pendrive-nak

Az usb szabvány és az usb-eszközök tartogatnak még meglepetéseket − állítja a Kingston Technology magyarországi képviseletének vezetője. Kaszál Norbertet az usb-technológia konkurenciájáról, újdonságokról és az adattárolókat sújtó jogdíjakról kérdeztük.

− Az informatikai felhő egyre komolyabb vetélytársa az usb-s tárolóknak, pendrive-oknak. Érzik ennek hatását a forgalmukon?
− A felhő és az usb-kulcs nem minden esetben versenyez egymással, van, amikor egymás alternatívái. Például, ha ismeretlen helyre kell elvinni dokumentumokat, vagy olyan helyre küldeni nagyméretű állományokat, ahol ezek fogadására nincsenek felkészülve, a pendrive jobb választás. Ráadásul ha egy 6-700 megabájtos állományt kell feltölteni a felhőbe, az az átlagos adsl-internetkapcsolattal nagyon hosszú ideig tarthat, míg ugyanezt a fájlt egy usb 3-as pendrive-ra pár perc alatt fel lehet másolni. Úgyhogy a felhő, de más miatt sem esett vissza a forgalmunk.

− Melyek azok a területek, amelyeken konkurálnak egymással?
− A menedzselt, vállalati szintű pendrive-oknál nem fordulhat elő adatvesztés: az adatokat titkosítva tároljuk az eszközökön, tehát ha elvész, akkor sem férnek hozzá idegenek. A felhő azonban még korántsem olyan kiforrott technológia, amelyre létfontosságú adatokat lehetne bízni, biztonsági szempontból közel sincs elegendő tapasztalatunk, ami ezt megalapozottá tenné.
Ezen túlmenően a vállalat szerverén is tárolható a cég összes pendrive-jának összes adata, amelyek az interneten vagy a helyi hálón keresztül folyamatosan frissülnek, ezért az elveszett eszköz pillanatok alatt pótolható, a rajta lévő adatokkal együtt.

− Nemrég fogadtak el egy új szabványt, amely szerint akár százwattos teljesítményt is át lehet vinni usb-n. Ez mire lesz használható a jövőben?
− A Kingstonnál teljesen másként állunk ehhez, ugyanis az az álláspontunk, hogy az eszközök fogyasztását mindenképp csökkenteni kell. Épp ezért jelenleg nincs is olyan fejlesztésünk, amely ezt a szabványt kihasználná. Olyan termékek fejlesztésére összpontosítunk, amelyek még inkább energiatakarékosak és még gyorsabbak. Jelenleg mi gyártjuk a világ leggyorsabb usb 3-as pendrive-ját, amely másodpercenként 225 megabájttal olvas és 135 megabájttal ír. Ez nagyjából egy sata kettes ssd-nek megfelelő sebesség.

− Ön szerint mire használható ez a százwattos szabvány?
− Például notebook-töltésre. Egy mai notebook olyan 85 wattot használ töltésre. Nem lesz szükség külön töltőre, az asztali pc-vel fel lehet majd tölteni a notebookot.

− Milyen újdonságok várhatók az usb-technológiában?
− A Kingston fő csapásiránya az usb 3.0, arra készülünk, hogy az usb 2.0-s technológiáról teljesen átállunk az usb-3-ra. Másik fontos csapásirány az új, gyors usb 3.0-s kártyaolvasók fejlesztése, amit a fotósok, a videósok fognak értékelni. A harmadik irány, ahol komoly fejlesztések folynak, az olyan usb 3.0-s adattárolók kifejlesztése, amelyeken operációs rendszert vagy akár egy játékot lehet tárolni, futtatni, hiszen a legújabb laptopok nagy részében nincs már optikai egység.

− Lehet még valami újdonságot kitalálni ezen a piacon?
− Hogyne. Például az általunk kínált urDrive szoftver aktív tárolóeszközzé alakítja az usb-meghajtókat, a szoftver felhasználói még hat gigabájt felhő tárhelyet is kapnak. Az előre telepített urDrive szoftver lényege, hogy egy felhő alapú szolgáltatással szinkronizálja a Kingston pendrive-okon elérhető fájlokat, így biztonsági mentési szolgáltatást és az adatokhoz való hozzáférést is biztosít, a tárhely mellett pedig tartalmaz egy böngészőt, mp3-lejátszót, képnézegetőt és játékokat is. Ha például idegen számítógépen szeretnék hozzáférni a világhálóhoz, akkor ezzel az eszközzel biztonságosan meg tudom tenni.

− Véleménye szerint mennyire veti vissza a piacot , hogy az usb-kulcsok után is jogdíjat kell fizetni az Artisjusnak?
− Az biztos, hogy az ilyen mértékű jogdíj erősen visszafogja a piacot. Azzal, hogy szükség van jogdíj fizetésére, teljesen egyetértek, a mértékkel nem lehet egyetérteni: ma Magyarországon adott esetben a memóriakártyák fogyasztói árának ötven százaléka vagy még ennél is több a jogdíj.

Hozzászólok
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Pesszimisták az országok

Határozottan lebeszéli tagjait az az új beruházásokról az osztrák szállodások szövetsége (ÖHV), mert...

Ketyegő atombombák a nukleáris erőművek ...

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy hackerek megtámadják valamelyik atomerőmű számítástechnikai rendszerét...

Az ENSZ BT felhatalmazást kapott az EU ...

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felhatalmazta az Európai Uniót, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi...

Örömhírt kaphatnak a fehéroroszok

Felfüggesztheti az EU a Belorusz elleni szankciókat.

Ez az oka a nagy meglepetésnek

A tunéziai Nemzeti Dialógus Kvartett kapta a Nobel-békedíjat. A döntés nem igazán meglepő.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .