Eredménytelenül zárult a 2009 júniusa óta felszámolás alatt álló rétsági HelioGrid Magyarország Napelemgyártó Kft. negyedik vagyonértékesítési pályázata is − tudta meg a Napi Gazdaság. A felszámoló Novent Kft. 1,4 millió eurós nettó irányáron hirdette meg az amorf technológián alapuló, vékony rétegű napelemeket gyártó cég ingatlanvagyonát és komplex műszaki infrastruktúráját. Az üzemnek otthont adó ingatlan a TDK tulajdonában van, a Heliogrid csak bérelte azt, így a felszámoló a céggel közösen hirdette meg a vagyonelemeket − a HelioGrid befektetését az ingatlan felújításából és a berendezések telepítéséből adódó ráfordítások jelentették. (A japán TDK magyar leányvállalata, a TDK Elektronika Magyarország Kft. tavaly zárta be saját, rétsági gyárát [Napi Gazdaság, 2010. május 5.]) A tervek szerint a két fél a megállapodásban rögzített arányban osztotta volna el a vagyonértékesítésből származó bevételt, ehhez azonban arra lett volna szükség, hogy egy vevő az üzemet üzemként vásárolja meg. A napelemgyártáshoz szükséges technológia ugyanakkor egy harmadik fél tulajdonában van, azt lízingelte a társaság, az egyetlen telepített gyártósor az Energosolaré.

Balázs Miklós felszámolóbiztos a Napi Gazdaságnak elmondta, a negyedik meghirdetés sem vezetett eredményre, bár több érdeklődő volt és tárgyalások is zajlottak, külföldi és belföldi cégekkel − végül azonban pályázatot egyikük sem nyújtott be. A TDK-val kötött szerződés alapján további értékesítés nem várható, annak értelmében ugyanis a társaság a HelioGrid beruházásából adódó értéknövekményt elismerve, azt a felszámolónak kifizetve megtartja az ingatlant, a felszámoló pedig ezt követően a műszaki infrastruktúrához tartozó, mozdítható ingóságokat értékesítheti − ezek 40-50 millió forintos értéket képviselnek, többek közt légtechnikai berendezések, kompresszorok, sűrítettlevegő-rendszerek tartoznak e körbe. Balázs a szerződés részleteiről nem kívánt részleteket közölni.

Így tehát nagy eséllyel nem indul újra a napelemgyártás a rétsági ipari parkban, és a hitelezők sem számíthatnak jelentős megtérülésre. A korábbi hírek szerint a Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek 122 millió forinttal tartozik.

A 16,5 milliárd forintos beruházás elindítását 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte. Maczinkó István, a HelioGrid igazgatója négy éve arról számolt be, hogy a fejlesztést 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Az akkori tervek 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi napelem gyártásáról szóltak, a beruházás megtérülési idejét öt évre becsülték, ezt követően pedig évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek.

 

Heliogrid-adatok (millió forint)
20072008
Jegyzett tőke58,0308,0
Saját tőke-138,3-66,4
Értékesítés nettó árbevétele4,3275,8
Üzemi eredmény-158,261,9
Adózás előtti eredmény-196,2-53,0
Mérleg szerinti eredmény-196,2-53,9
Kötelezettségek1334,52121,0
Forrás: e-beszamoló