Magyarország jelentős része piacunknak. Bankunkat kétszáz évvel ezelőtt alapították, és ügyfeleinkkel együtt már számos gazdasági válságot átvészeltünk − nyilatkozta a Napi Gazdaságnak adott exkluzív nyilatkozatában az Erste Group elnök-vezérigazgatója. Andreas Treichl hangsúlyozta, az Erste Bank stratégiája hosszabb távú és független a  rossz politikai döntésektől.
Nem hagyjuk, hogy elűzzön bennünket egy olyan ellenséges gazdaságpolitika, amely Magyarországnak súlyos károkat okoz − minősítette a kormányzat lépéseit az osztrák bankszakember. Treichl ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Erste Bank továbbra is partnerként áll magyarországi ügyfelei mellett, nem vonul ki Magyarországról és megvédi betétesei érdekét.
A realitásokkal ugyanakkor számolni kell − már csak azért is, mert az Erste Bank tőzsdei cég. Mivel Magyarország már nem szavatolja a befektetések jogbiztonságát, a befektetők elfordulnak Magyarországtól. Treichl szerint e lépések nyomán a régiós befektetések rövid távon inkább Csehországba, Romániába vagy Szlovákiába vándorolnak.  Az Erste az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat a fentiek miatt nem Magyarországon fekteti majd be − mondta Andreas Treichl. Az Erste Group elnök-vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: a szilárd tőkemegfeleléshez, likviditáshoz szükséges tőkét mindig biztosítani fogják a magyar Erstének − bár a társaság erre még nem szorult rá.