Növekedésre számítanak idén a mezőgazdasági biztosítások piacán érdekelt társaságok mind a támogatott, mind a nem támogatott konstrukciók esetében − derült ki a Napi Gazdaság körképéből. Az új agrár-kockázatkezelési rendszer tavalyi indulása a biztosítók szerint a szerződéskötésre rendelkezésre álló szűk idő − nagyjából két hét − miatt a vártnál kisebb szerződésállományt hozott, ezért a biztosítási díj támogatására szolgáló uniós forrásból elkülönített mintegy 2,7 milliárd forint keret kevesebb mint harmadát használták fel. A díjtámogatási keret idén 3,1 milliárd forintra emelkedett, és mivel a mintegy 5 millió hektár termőterület mindössze 35-40 százalékára kötöttek eddig biztosítást − jellemzően egy-két kockázatra −, még bőven van potenciál a piacban − mondta a Napi Gazdaságnak Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Kép: MTI

A legoptimistább a Generali-Providencia Zrt., amely 10-15 százalék növekedésre számít idén Hajas Gábor vagyonbiztosítási igazgató szerint. Ehhez hozzájárul a tavalyi rekordaszály mellett az is, hogy a cég a 2012-esnél korábban kezdte meg a termékek kiajánlását. A Groupama Garancia Biztosító Zrt. azt várja, hogy a két szegmens együttes állománya 5-10 százalékkal bővülhet idén, ezen belül azonban várhatóan folytatódik a támogatott konstrukciók súlyának emelkedése, Máhig Attila nem életbiztosítási ügyvezető igazgató utóbbiak 10-ről 25 százalékra emelkedő részarányára számít. A növekedés jeleit már tavaly, az őszi vetésű növényekre kötött szerződéseknél érezték a biztosítók, a szerződéskötési kampány azonban idén már az év elején elindult, az aszály, jégverés és viharkárok elleni biztosításokat már ekkor érdemes megkötni. Október óta folyamatos az agrárbiztosítások megújítása, illetve a szerződéskötés, az értékesítési csúcsidőszak a támogatott biztosításoknál azonban egyértelműen április-május, az igényeket − az egységes támogatási kérelemmel együtt − május 15-ig kell beadni.

Agrárbiztosítások kárkifizetései (millió forint)
Támogatott konstrukciókNem támogatott konstrukciók
Allianz Hungária500500
Generali110370
Groupama-Garancia501000
Forrás: Forrás: Allianz, Generali, Groupama

A biztosítói ajánlatokat elsősorban a nagyobb cégek versenyeztetik, a kisebb termelőknél ez ritkábban fordul elő. Utóbbiak részéről érezhetően nőtt az érdeklődés, bár a díjtömegben a bővülés még nem átütő − fogalmazott Máhig. A legtöbb mezőgazdasági biztosítás alapja egy fix konstrukció, a legtöbb társaság igyekszik figyelembe venni az egyedi eltéréseket és gazdálkodóra szabott szolgáltatást nyújtani. Akcióról és díjcsökkentésről csak a Generali számolt be a támogatott konstrukcióknál, a törvényváltozás miatt átdolgozott konstrukcióknál több esetben is csökkent a díj. Az őszi vetésű kultúrákra szóló csomagok díjai április elsejétől csökkennek, a tarifák megállapításakor az új díjszámítási rendszerek alapján akár 20 százalékos kedvezményt is adhatnak a biztosítók, amelyek önrészcsökkentő kiegészítő biztosítást is kínálnak a támogatott konstrukciókhoz. A nem támogatott biztosítások feltételein idén nem változtattak. A termelők főként a kalászosokat, a kukoricát és a napraforgót biztosítják, de fokozódik az érdeklődés a drágább kertészeti kultúrák és gyümölcsösök biztosítása iránt is a Groupama szerint. Máhig úgy látja, szignifikáns az összefüggés a biztosítási hajlandóság, illetve az egyre pontosabb termőhelyi meteorológiai előrejelzések között.

A díjtámogatott konstrukciók közül főként a B és a C változatokat kötik termelők, az aszálykárt is tartalmazó C típusra az eddigi csapadékos idő miatt kisebb a kereslet − tette hozzá Hajas. Az Allianz szerint a nagygazdaságok körében nagyobb a hajlandóság a drágább, de nyolcféle kárnemre együttes fedezetet nyújtó A típus iránt.

A 2012. végi törvénymódosítások egyértelműsítették egyes káresetek fogalmát, bővítették az A és B konstrukcióknál biztosítható növények körét, egyszerűsítették a rendszer működéséhez szükséges adminisztrációt is. A biztosítók szerint az is a pozitív változások közé tartozik, hogy az ügyfelek meghatalmazást adhatnak arra, hogy a szerződéseket benyújtsák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Utóbbi jelent némi többletköltséget a szerződések és konstrukciók átdolgozása, illetve az informatikai rendszerek átállítása miatt, ez azonban nem jelenik meg a díjtételekben, ahogyan a biztosítókat sújtó különadó sem (biztosítási adó pedig nem is terheli a támogatott konstrukciókat). A támogatott megoldások terjedése előtti legnagyobb akadály a díjtámogatás utófinanszírozása, főként a kisebb termelőknek gond az első éves díjak kifizetése önerőből.