Hatvanról hatvanötmillió forintra növelte adózás előtti eredményét tavaly a Tokaji Kereskedőház Zrt., a cég 3,5 milliárd forintos árbevétele mintegy 400 millió forinttal maradt el a tervezettől − mondta a Napi Gazdaságnak Kiss István, a társaság vezérigazgatója. Idén 70-75 millió forintos adózás előtti eredménnyel tervez a vállalat.

Az eredményeket leginkább az évi 7,5 millió palackos termelés 40 százalékát kitevő belföldi értékesítés visszaesése − illetve az olcsó helyettesítő termékek körének bővülése − határozta meg, a zrt. termékeinek ára az elmúlt években 19-20 százalékkal lett magasabb. A mintegy 2000-2300 helyi termelőt integráló vállalat hitel és állami támogatás nélkül működik, az átvett szőlő mennyisége 2011-ben elérte a 100 ezer mázsát, a felvásárlás pedig évi 0,5−1,2 milliárd forint között alakul. A vállalat a borvidéken megtermelt szőlő mintegy egyharmadát vásárolja fel a termelőktől, többnyire hároméves szerződések keretében, emellett azonban az ültetvényfelújításban is támogatja a termelőket.

Kitörési lehetőséget főként az exportpiacok erősítésében lát a vezérigazgató, aki szerint erősítenék az orosz kivitelt, ehhez négy nagykereskedő partner is rendelkezésre áll. A tervek szerint a teljes kivitel nagyjából 15−18 százalékát adó orosz relációban 800 ezer palackkal − duplájára − emelkedhet idén az értékesítés. Kiss szerint ezt egyelőre a készleten lévő termékekből is képes fedezni a vállalat, de felmerült az integráció bővítésének lehetősége is. Oroszország mellett az Egyesült Államokban, illetve a kínai piacon is bővítene a társaság.