Hosszú ideje nem zuhant akkorát a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe, mint áprilisban, ám a tavaly áprilishoz képest 2,7 százalékos csökkenés ellenére továbbra is látható, hogy a háztartások többet költenek, mint tavaly ilyenkor. Az infláció azonban lenullázza a többletet, hiába az értékbeli növekedés, ha a kosárba kevesebb áru kerül.

Az áprilisi negatív adat mínuszba fordította az első négy hónap változását: év/év alapon 0,7 százalék lett a visszaesés április végére, pedig a negyedéves forgalom még félszázalékos pluszt mutatott − akkor mindenki legnagyobb megdöbbenésére. Az élelmiszertermékek forgalma 1,8 százalékkal csökkent egy év alatt, ami igazolja, hogy a márciusi jó adat, vagyis a 2,6 százalék erősödés az április elejére eső húsvétot megelőző vásárlásoknak volt köszönhető. (Ezt mutatja az is, hogy az előző hónaphoz mérten áprilisban kerek 1 százalékkal esett a kiskereskedelmi volumen − ekkora havi zuhanásra két éve nem volt példa.)

Tavaly márciusban valamivel több mint 600 milliárd forint volt a kiskereskedelmi összforgalom, míg idén márciusban közel 45 milliárd forinttal ugrott meg. Áprilisban pedig majd 20 milliárd forinttal költöttek többet a háztartások, ám ez sem gátolta a vaskos volumencsökkenést. Az élelmiszer-kereskedelemben 15 milliárd forinttal nőtt az értékbeli forgalom, a tartós fogyasztási cikkeknél 6-7 milliárd forint volt a visszaesés, az üzemanyagokból pedig 3,2 százalékkal kevesebb termék fogyott, mint egy évvel korábban és ez 16 milliárd forinttal került többe a fogyasztóknak. Az első négy hónapban három százalékkal maradtak el a töltőállomások eladásai a 2011 hasonló időszakában mérttől (április elején 450 forint fölött volt a benzin átlagára).

Az értékbeli forgalmat alapul véve az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) meglátása szerint félig tele a pohár, hiszen az látszik, hogy a háztartásokban megvan a fogyasztási hajlandóság − kérdés, hogy az értékbeli növekedés mikor vált át volumennövekedésre. Ha egyáltalán átvált, ugyanis míg az első negyedévben volt kilátás az első féléves szinten maradásra, most megint egy lépéssel hátrébb került ez a lehetőség. Ami az egész évet illeti, az elemzők nem változtattak a kilátásokon: fogyasztáscsökkenés várható és ez meglátszik majd a kiskereskedelmi adatokon is.

Ami javíthat a volumenindexen, az az élelmiszerek és üzemanyagok inflációjának mérséklődése − állítja az OKSZ. Az éves mérleg alakulásában erős szerepet kap, hogy a devizahitelesek milyen széles köre él majd a támogatásokkal. A fogyasztói bizalmat erősítheti a nemzetközi gazdasági környezet javulása, illetve az IMF-megállapodás. A kereskedői aktivitást − a rásegítést a fogyasztásra − erősítheti, ha a kormány változtat ágazati politikáján, illetve ha sikerül végre tőkéhez juttatni a kis- és középvállalkozásokat. Nem utolsósorban pedig az OKSZ szerint gyengíteni kellene a feketekereskedelmet.

Kiskereskedelmi forgalom
(folyó áron, milliárd forintban)
20112012
Január518,1561,5
Február511,6552,0
Március601,0645,1
Április646,7675,9
Forrás: KSH