Változatos a debreceni raktárkínálat, az árak is széles skálán mozognak. Mint Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió ügyvezetője elmondta, a teljes infrastruktúrával felszerelt ipari parki termelő és logisztikai központtól a kisvállalkozói telephelyeken keresztül a régi, elhanyagolt raktárépületekig válogathatnak a keresők. A nagyvállalkozások kedvelik és meg is fizetik az ipari parkok által nyújtott szolgáltatásokat, illetve az igényüknek és technológiájuknak megfelelő épületek kialakítását. Itt egymillió eurótól kínálnak termelő és logisztikai bázis szolgáltatóházat 3 millió euróért, 5,5 millió euróért pedig nyomdaipari üzemet is. Debrecen más részén egy iroda- és raktárépület 800 ezer, a délkeleti ipari övezetben csarnok-iroda együttes 660 ezer euróért eladó. A leromlott állagú régi ipari területen"hagyott" üzemek, csarnokok, irodaházak eladásával hiába próbálkoznak a tulajdonosok.

Bérelni az ipari parkokban általában havi 6−8 euróért lehet négyzetméterenként, ez nőhet a területen lévő szolgáltatások díjával. Egy gyártóüzem-raktár-irodaegyüttes négyzetméterét havi 1100−1300 forintért, raktárakat pedig a régebbi, kiszuperált épületekben már havi 450 forintért kínálnak négyzetméterenként.

Sopronban, mint Hadarits Kristóf, a Biztos Siker Ingatlaniroda ügyvezetője kifejtette, nincs érzékelhető kereslet a raktárak iránt, s a kínálat is visszafogott. Megvételre vár ugyan több, ipari tevékenységre és raktározásra alkalmas régi telephely, számuk azonban nem számottevő. Vevőre vár például egy 300 négyzetméteres telephely 30 millió forintért vagy 590 négyzetméteres 60 millióért.

Miskolcon − mint azt Demeter Tibor, a helyi Demeter Ingatlanközpont tulajdonos-ügyvezetője tapasztalja − a kész raktárak iránt nincs kereslet, pedig számos bérlőre váró van a piacon. A havi bérleti díjak négyzetméterenként 300−800 forint között szóródnak, rezsi nélkül. Ezen belül a modernebb, hőszigetelt létesítményekben lévő helyiségek tarifája 500−600, míg a régi ipari épületeké 300−400 forint havonta négyzetméterenként. A város ipari parkjaiban főleg zöldmezős, összközműves területeket kínálnak, ahol a cégek saját igényeik szerint felépíthetik üzemcsarnokukat és raktárbázisukat. Ezen területek négyzetméterára 5000−10 000 forint között mozog, ám a magas ár miatt kicsi az érdeklődés.

Szegeden, mint Bozsó Bence, a Limit Ingatlaniroda vezetője lapunknak elmondta, sok az iparterület, ahol szép számmal találhatók raktározási lehetőségek. Különösen bő a kínálat a külterületi, régi tüzép- és gyártelepeken, ahol a havi bérleti díj 300−500 forint/négyzetméterről indul. A jobb pozíciójú használt raktárhelyiségek havi bérleti díja a városban 700−800 forint/négyzetméter között mozog, míg a korszerű, új létesítményekben már elkérik a havi 800−1000 forintot is négyzetméterenként. Raktárakat és kapcsolódó szolgáltatásokat kínál a Szegedi Ipari Logisztikai Központ (SZILK). A bekamerázott, 24 órában őrzött telepen a fizetendő havi díj a bérlő cég igényeitől és a tárolni kívánt áru mennyiségétől függően 3−5 euró között mozog négyzetméterenként havonta.

Siófokon és Kaposváron a bérraktárak jellemzően a régi, megszűnt vállalatok telephelyein találhatók, a kereslet irántuk azonban Sümegh Nándorné, a Basha Ingatlanközvetítő Kft. ügyvezetője tapasztalata szerint igen csekély, az eladás pedig egyik városban sem jellemző. A fajlagos bérleti díjak Siófokon havi 600−1200 forint között változnak, amihez még a rezsi járul hozzá, az eladási árak pedig a helytől, mérettől függnek. Árulnak 1500 négyzetméteres iroda-raktár együttest nettó 180 millió forintért és 970 négyzetméteres, hasonló funkciójú épületet 99 millió forintért. Kaposváron a régi raktárutcában, amely az állami cégek legfőbb területe volt, jelentős az ipariingatlan-kínálat. A bérleti díjak alacsonyabbak, mint Siófokon: mindössze havi 300−600 forintra rúgnak. Sok az eladó iroda-csarnok-raktár épületegyüttes is. Az 1000−1500 négyzetméter alapterületű ipari komplexumok ára 150 millió forintról indul.

Pécsett Sümeghné szerint jóval kevesebb a gazdára vagy bérlőre váró raktárhelyiség. A város ipari-kereskedelmi övezetében akad ugyan néhány létesítmény, például 220 négyzetméteres csarnok és raktár 19 millió forintért, vagy 260 négyzetméteres bemutatóterem-raktár komplexum 28 millióért, ám a kereslet hiányzik. A bérleti díjak a külső ipari övezetben havi 250−300, míg a belső városrészben lévő, korszerűbb épületekben 450−550 forint/négyzetméter/hó körül mozognak.

Kép: Bigstockphoto