Annak ellenére, hogy egy hónappal ezelőtt még mereven ragaszkodott a Nemzetgazdasági Minisztérium a pénztárgépcsere eredeti időpontjához, most − egyébként az új szakminiszter tanácsára − két hónappal eltolják a határidőt. Így a kiskereskedelemben és szolgáltatóiparban szeptember 1-jéig kötelező átalakítani a gépeket ahhoz, hogy csatlakozzanak a NAV online rendszeréhez.

Logikus lépésként értékelte a kormánydöntést Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint mondta, egyelőre nincs engedélyezett prototípus, amelyet fel lehetne szerelni, míg a kormányhatározat előtt már csak három hét maradt volna az élesítésig. Meggyőződése, hogy az illetékesek gőzerővel dolgoznak az ügyön, egyszer csak elkészül a megfelelő eszköz, és akkor szinte azonnal megtörténhet a csere is. Az igénybe vehető támogatásról szóló rendelet is megvan, tehát aki cserél, az 50 ezerrel olcsóbban veheti meg a kasszákat (ez a kkv-kra vonatkozik).

Lapunk áprilisban foglalkozott részletesebben a témával, a szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy roppant szűk a határidő, és a piac képtelen lesz tartani a júliusi időpontot. A másik fő probléma a pc-alapú pénztárgépek átállítása, amelyekhez nemcsak egy olyan eszközre van szükség, amely bekapcsolja a kasszákat az online rendszerbe, hanem szoftvermódosítást is el kell végezni rajtuk. Ezeknél a gépeknél a határidő az év vége, de a nagy láncok anyavállalatainál problematikus lehet a programok újraírása, van, ahol csak a következő évre van beütemezve a magyar leány "szoftverfrissítése".